ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

22 Ιουνίου 2019 17:43

Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη: και μετά, τί;

Διάβασέ μου το...

*Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

-

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το θέμα της εκλογής Δημάρχου στον Μητροπολιτικό Δήμο της Πόλης δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Δείχνει να είναι το απόλυτο εκλογικό ντέρμπι και με τεράστια σημασία για τις εξελίξεις ( μακροπρόθεσμα ) , δεδομένου ότι η Πόλη,  είναι σχεδόν «2 Ελλάδες» και τα εκεί τεκταινόμενα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γείτονα στα εσωτερικά και τα εξωτερικά της.

Όλα ξεκίνησαν με τις Δημοτικές Εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019, όπου για λίγες χιλιάδες ψήφους, αναδείχθηκε νικητής ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Την με μικρή διαφορά νίκη, αμφισβήτησε ενώπιον του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου (ΥSK) ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο  υποψήφιος Δήμαρχος του ΑΚΡ και ευνοούμενος του Τούρκου Προέδρου.  Το Εκλογοδικείο, με προσωρινή διαταγή του, δικαίωσε τον Ιμάμογλου, αλλά η απόφαση επί της Προσφυγής, ακύρωσε την εκλογή και διέταξε την επανάληψη των εκλογών, που ορίστηκαν για τις 23 Ιουνίου 2019. Όσο δύσπιστοι  και να είμαστε για την αντικειμενικότητα της παραπάνω ακυρωτικής διαδικασίας, δεν μπορούμε να πούμε πως είναι αυθαίρετη και «δικτατορική» , δεδομένου ότι  είναι  νόμιμο δικαίωμα του κάθε υποψηφίου, να ζητεί επανακαταμέτρηση, να γίνονται προσφυγές στα Εκλογοδικεία και ν’ ανατρέπονται εκλογές (συμβαίνει σε όλο τον κόσμο) 

Πρόσφατα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, απηύθυνε δημόσιο χαιρετισμό λέγοντας: « Σας χαιρετώ όλους, χαιρετώ τους κουρδικής καταγωγής Τούρκους, τους μουσουλμάνους, τους σουνίτες, τους Αλεβίτες, τους Χριστιανούς, τους Αρμένιους, τους Έλληνες, σας χαιρετώ. Ο λαός μού έκανε την τιμή να μου αναθέσει τα ηνία της πιο όμορφης πόλης στον κόσμο. Υπόσχομαι ότι θα ξοφλήσω το χρέος μου . Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε το αίσθημα αλληλεγγύης και ενότητας που δημιούργησε η αγάπη των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή την πόλη. Οι πόρτες μου θα είναι ανοικτές εφεξής για όλους» .

Άραγε,  χαιρετισμός αυτός τον φέρνει πιο κοντά στην ιδεολογική βάση του CHP της Τουρκικότητας,  ή του ΑΚΡ της οθωμανικότητας; Μήπως χαράσσει νέα δική του ιδεολογία με στοιχεία και από τους 2 αυτούς αξιακούς κώδικες; Θα του βγει σε καλό αυτό, ή θα έχει εσωκομματικό πόλεμο από το CHP και θα τον «αποσύρουν» συν τω χρόνω ή θα τον προωθήσουν ως αντίπαλο δέος του Τούρκου Προέδρου γα το 2023 ή θα τον προσεταιριστεί ο Τούρκος Πρόεδρος είτε για να τον «ακυρώσει» ( σύνηθες να το κάνει στους δικούς του )  είτε για να τον « αποκτήσει ως ιδεολογικό σύντροφο » και τελικά να τον εντάξει στο δικό του ιδεολογικό άρμα;

Ερωτήματα που ο καιρός θα απαντήσει . Μην ξεχνάμε πως ο Τούρκος Πρόεδρος ξεκίνησε από δήμαρχος της Πόλης. Το πως θα τα καταφέρει ή όχι ο Εκρέμ Ιμάμογλου, εξαρτάται από το σθένος του, τις συγκυρίες και το νυν ρυθμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μην ξεχνάμε πως ο  Τούρκος Πρόεδρος είχε πάρει το θέμα των δημοτικών εκλογών ως προσωπικό του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «ηρωοποιείται» ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που από απλός υποψήφιος Δήμαρχος, τα έβαζε με τον Πρόεδρο – Σουλτάνο. Αυτό έγινε αντιληπτό από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αμέσως υποβάθμισε την μεταξύ τους αντιπαράθεση ακυρώνοντας 39 ομιλίες του στην Πόλη.

Τι κέρδισε με αυτό;

Αν ο Μπιναλί Γιλντιρίμ χάσει τελικά το Δήμο, θα τον έχει χάσει αυτός και όχι ο Τούρκος Πρόεδρος. Άρα κανένα ευρύτερα παντουρκικό  πολιτικό ηθικό κέρδος για τον Εκρέμ Ιμάμογλου, απλά θα έχει κερδίσει το Δήμο, όχι όμως τον Τούρκο Πρόεδρο ( αναφέρομαι στην μέση κοινή γνώμη της Τουρκίας ), ο δε χαμένος Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή, όπως έγινε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τόσους άλλους πρώην συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου. Επίσης , όπως προανέφερα, σε περίπτωση που ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναφανεί, συν τω χρόνω, σε ισχυρή προσωπικότητα και δεν μπορέσει να τον υποβαθμίσει ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά πάγια πρακτική των σουλτάνων και της Τουρκικής Ιστορίας, θα προσπαθήσει να τον προσεταιριστεί προς ίδιον όφελος.

Τέλος, σε περίπτωση νίκης του Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η νίκη θα θεωρηθεί νίκη του Τούρκου Προέδρου , του ΑΚΡ και παρεμπιπτόντως του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ θα γίνει προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου και της προσωπικότητας του Εκρέμ Ιμάμογλου, εκτός και αποφασιστεί η περίπτωση του αργού, αλλά επίμονου προσεταιρισμού μέχρι το 2023.

VIDEO