Οικονομία

30 Ιουλίου 2019 16:15

Ελληνικό: Στην Bουλή τροπολογία για τους όρους δόμησης

Διάβασέ μου το...

Κατατέθηκε τροπολογία για το ύψος των κτηρίων στο Ελληνικό. Οι όροι δόμησης.

Ελληνικό: Στην Bουλή τροπολογία για τους όρους δόμησης
-


Το ύψος των κτιρίων στην επένδυση στο Ελληνικό ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που φέρει τις υπογραφές των υπουργών Επενδύσεων & Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τροποποιούνται διατάξεις νόμου του 2012 για τον καθορισμό των όρων δόμησης.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση «η προτεινόμενη τροποποίηση, ως έχουσα αποκλειστικά ερμηνευτικό χαρακτήρα, δεν επιδεινώνει κατά τον οποιονδήποτε τρόπο το οικιστικό περιβάλλον των όμορων κτιρίων και οικιστικών περιοχών. Και τούτο, διότι αναφέρεται σε ύψη κτιρίων και εγκαταστάσεων που επιτρέπονται εντός της οικείας ζώνης ή περιοχής».

Αναφέρεται ακόμη, πως με την τροπολογία «αποσαφηνίζονται απλώς, προς άρση της οποιασδήποτε ερμηνευτικής αμφισβήτησης, σημεία της υφιστάμενης ρύθμισης του ν. 4062/2012» ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, ως «να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, αλλά και με σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον η επένδυση στο Ελληνικό».

Διευκρινίζονται μάλιστα, δύο σημεία: Πρώτον, ως υψηλά κτίρια και εγκαταστάσεις ορίζονται εκείνα που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύφος κατά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012). Δεύτερον, η απαγόρευση της κατασκευής υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, σε ζώνη 100 μέτρων δεν εφαρμόζεται ως προς το τμήμα του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος των τμημάτων αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση.

«Δεν αποτελεί τροποποίηση ούτε της σύμβασης, ούτε του νόμου, παρά μόνο ερμηνεία το πως το ορίζεται ένα υψηλό κτίριο», ανέφερε σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Φλαμπουράρης: Για τη διευκόλυνση των επενδυτών η τροπολογία που αφορά το Ελληνικό

«Δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά για μια "εξυπηρέτηση" στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων», σημειώνει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία που κατατέθηκε με το φορολογικό νομοσχέδιο. 

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα αλλάζει ο νόμος 4062/2012, που διέπει την επένδυση του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όχι όμως προς επιτάχυνση της επένδυσης αλλά προς διευκόλυνση των επενδυτών» τονίζει ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται για διάταξη ερμηνευτικού χαρακτήρα όπως απλοϊκά παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά για μια «εξυπηρέτηση» στη χωροθέτηση των υψηλών κτιρίων».

«Να θυμίσουμε ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης έχει ήδη εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έχει ελεγχθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι δε βέβαιο πως ό,τι παρουσιάζεται ως «ερμηνευτικό» δεν είναι εξ ορισμού και ταυτόσημο υπέρ της ποιότητας του οικιστικού περιβάλλοντος και της ζωής στην πόλη» σημειώνει ο Αλ.Φλαμπουράρης.

Τέλος, ο ίδιος υπγοραμμίζει ότι αυτό «είναι μόνο η αρχή της νέας διακυβέρνησης, που δεν θα έφερνε τίποτα στη Βουλή για το Ελληνικό».