Quantcast

Οικονομία

24 Σεπτεμβρίου 2019 19:27 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2019 14:44

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: αποφύγαμε την χρεοκοπία, αλλά…

Διάβασέ μου το...

Ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το Α’ εξάμηνο του 2019. «Τσουνάμι» παρεμβάσεων το επόμενο χρονικό διάστημα. Τι θα γίνει με τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Χατζηδάκης για ΔΕΗ: αποφύγαμε την χρεοκοπία, αλλά…

Ζημιές μετά από φόρους ύψους 274,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 518 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018, καταγράφει η ΔΕΗ στα οικονομικά της αποτελέσματα. Ο όμιλος κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,3% στα 2,3 δισ. ευρώ.

Τα EBITDA του ομίλου (κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων) ανήλθαν σε 108,6 εκατ. ευρώ από 91,7 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 18,4%.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young δίνει παράταση ζωής στην επιχείρηση, ωστόσο επισημαίνει ότι αν η ΔΕΗ δεν εξορθολογήσει τα οικονομικά της, τότε το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο.

Ο ορκωτός λογιστής είχε προειδοποιήσει τον Απρίλιο για την «ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Χατζηδάκης - ΔΕΗ

Χατζηδάκης: αποφύγαμε την αρνητική εξέλιξη της χρεοκοπίας

Θετική είναι η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε ότι «αποφύγαμε τη χρεοκοπία». Κατά τον ίδιο «η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ενεργειακού πυλώνα της χώρας».

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ακολουθεί τον Οκτώβριο νομοθετική ρύθμιση ώστε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από το ασφυκτικό πλαίσιο του δημοσίου σε λειτουργικές της δραστηριότητες, ενώ τόνισε ότι τα υπόλοιπα μέτρα όπως η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα εξειδικευτούν στη συνέχεια.

Ο ίδιος μίλησε και για την απολιγνιτοποίηση και με αφορμή και την αναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028 σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στο αμέσως απόμενο διάστημα. Έκανε δε γνωστό τη διενέργεια συζητήσεων με τις τοπικές κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Υπογράμμισε πως θα υπάρξει ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων με χρηματοδότηση.

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε επίσης πως η ΔΕΗ περνά σε δραστηριότητες ΑΠΕ με τις λεπτομέρειες να εξειδικεύονται στο νέο επιχειρησιακό στρατηγικό σχέδιο της εταιρίας. Κατά τον ίδιο αν η έκθεση της ΕΥ δεν ήταν θετική θα έπαυε η διαπραγμάτευση της μετοχής από το χρηματιστήριο και θα υπήρχαν σοβαροί κλυδωνισμοί. Τόνισε, όμως, ότι οι ζημιές της εταιρίας δεν σημαίνει ότι διαγράφονται παραμένουν συσσωρευμένες στην πλάτη της ΔΕΗ.

Γιώργος Στάσσης

Στάσσης: ενισχύουμε τα μέτρα ρευστότητας της εταιρείας

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

Στα αποτελέσματα του Α εξαμήνου 2019 αποτυπώνεται η σημαντική αρνητική επίδραση στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) από τις αυξημένες ποσότητες δημοπρασιών NOMΕ και την αύξηση των τιμών καυσίμων, Οριακής Τιμής Συστήματος και δικαιωμάτων CO2, που είχαν ήδη επηρεάσει τα αποτελέσματα του Β εξαμήνου 2018 και σε συνδυασμό με τη μη λήψη μέτρων, είχαν οδηγήσει σε ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας, όπως επισημάνθηκε από τους Ορκωτούς Ελεγκτές κατά την έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων του 2018.  

Για την αποκατάσταση της λειτουργικής κερδοφορίας και των ταμειακών ροών προχωρήσαμε άμεσα σε τιμολογιακές αναπροσαρμογές αξιοποιώντας την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου η επίπτωση στον καταναλωτή να είναι η ελάχιστη δυνατή ενώ παράλληλα ενσωματώσαμε και στα τιμολόγια Χαμηλής Τάσης μηχανισμό αναπροσαρμογής για μεταβολές στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Οι δράσεις αυτές αναμένεται να επιφέρουν σημαντική βελτίωση στην λειτουργική κερδοφορία με αποτέλεσμα την άρση της ουσιώδους αβεβαιότητας που υφίστατο την 31.12.2018. Επιπρόσθετα, η αναμενόμενη είσπραξη τον Ιανουάριο του 2020 των ΥΚΩ παρελθόντων ετών ύψους  200 εκατ. ευρώ περίπου θα ενισχύσει την ρευστότητα της Εταιρείας. 

Σε συνέχεια των άμεσων αυτών μέτρων ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ρευστότητας, προχωρούμε στον σχεδιασμό διαρθρωτικών δράσεων μετασχηματισμού της Εταιρείας έτσι ώστε σταδιακά να επανέλθει σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά εντός της επόμενης τριετίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεκινήσει την κατάρτιση νέου Business Plan το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και στο οποίο θα ενσωματώνονται οι παρακάτω στρατηγικές προτεραιότητες:

  • Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και απογαλακτισμός της ΔΕΗ από τον στενό εναγκαλισμό των διαδικασιών του Δημοσίου προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει επί ίσοις όροις με τον ανταγωνισμό.
  • Επιτάχυνση της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων και προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ προκειμένου ο Όμιλος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.
  • Εκσυγχρονισμός Εμπορίας με νέα εμπορική πολιτική και προϊόντα, όχι μόνο οριζόντια αλλά στοχευμένα.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός όλου του Ομίλου στην παραγωγή, τα δίκτυα, την εμπορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ