Οικονομία

04 Οκτωβρίου 2019 12:43 Τελευταία ενημέρωση : 04 Οκτωβρίου 2019 22:37

ΣτΕ για νόμο Κατρούγκαλου: αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές

Διάβασέ μου το...

Τι αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο για άλλες βασικές παραμέτρους του νόμου, όπως ο υπολογισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών..

ΣτΕ για νόμο Κατρούγκαλου: αντισυνταγματικές οι περικοπές σε επικουρικές
-

Βασικοί πυλώνες του λεγομένου νόμου Κατρούγκαλου, μεταξύ των οποίων οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, καθώς και ο υπολογισμός των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κρίθηκαν αντισυνταγματικοί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ανώτατο δικαστήριο αντίθετα έκρινε συνταγματικές έτερες διατάξεις όπως για παράδειγμα τη σύσταση του ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, κατά πλειοψηφία το δικαστήριο έκρινε συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων και απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος. Σύμφωνα με τη μειοψηφία ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν χωριστό ασφαλιστικό φορέα.

Ως προς τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους. Συγκεκριμένα έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% διότι το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.Σύμφωνα με την απόφαση η διάταξη αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε συνταγματικό κατά οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

Το δικαστήριο επίσης έκρινε ότι στον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλιοί και οι νεοι ασφαλισμένοι με αποτέλεσμα να ειναι όλοι ίσοι προκειμένου να επωμιστούν απο κοινού το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών. Συμφωνα με τη μειοψηφία ωστόσο, η διάταξη αυτή αποσκοπεί στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Συνταγματικές , κατά πλειοψηφία, κρίθηκαν επίσης από το δικαστήριο οι διατάξεις που αφορούν τις κύριες συντάξεις ως προς τις αναλογιστικές μελέτες. Ωστόσο, οι σχετικές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές για τις επικουρικές συντάξεις καθώς δεν υπήρχαν αναλογιστικές μελέτες . Kατόπιν αυτών για τις επικουρικές η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου.

Ανισυνταγματική κρίθηκε από το ανώτατο δικαστήριο και η διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Ειδικότερα, κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ (σ.σ.μικτά) διότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Και σε αυτή τη περίπτωση η Πολιτεία καλείται να νομοθετήσει εκ νέου.

Ως προς την αναπλήρωση των συντάξεων,το δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν πολλά χρόνια εργαστεί.

Τέλος η Ολομέλεια έκρινε ότι το κράτος εγγυάται τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος σε περίπτωση προβλήματος και ανάγκης.

Δείτε τις περιλήψεις των αποφάσεων του ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν γίνει στο Ανώτατο Δικαστήριο:

Κόντρα Βρούτση - Αχτσιόγλου 

Από τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν τη δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση, καθώς, επίσης και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών».

Το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος, απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις.

Δικηγόροι: Μεγάλη νίκη απέναντι στην ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αναφέρεται «Δημοσιεύτηκαν σήμερα οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που κατέγνωσαν την αντισυνταγματικότητα της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).  Πρόκειται για ιστορική δικαίωση του κινήματος των ελευθέρων επαγγελματιών (που λοιδορήθηκε ως κίνημα της γραβάτας), αλλά και ειδικότερα του δικηγορικού σώματος και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που, υπό την προεδρία του Βασίλη Αλεξανδρή, αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή, με έντονες κινητοποιήσεις σε όλα τα μέτωπα, και με πάνδημες διαδηλώσεις, και με το ύστατο μέσο διαμαρτυρίας, την αποχή, αλλά και με λυσιτελή δικαστικό αγώνα, ένα νομοθέτημα που συνιστούσε υπαρξιακή απειλή για το σώμα. Ήταν ένας αγώνας δύσκολος, επίπονος, με πολλούς να βάλλουν εναντίον του εντός και εκτός των τειχών, ο οποίος όμως σήμερα φθάνει στην οριστική του δικαίωση.

Μετά από αδικαιολόγητα μακρά δικαστική διαδικασία, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας δέχθηκε τα επιχειρήματα που προέβαλαν οι δικηγορικοί σύλλογοι και διαπίστωσε την αντισυνταγματικότητα του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας οφείλει, σεβόμενη τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού κόστους, να εφαρμόσει τις επιταγές των άνω δικαστικών αποφάσεων και να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, επαναφέροντας πλέον τα πράγματα στη συνταγματική έννομη τάξη, όπως από σήμερα αποτυπώνεται και με τη σφραγίδα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

Η Ολομέλεια και ο ΔΣΑ, αφού μελετήσουν αναλυτικά το σκεπτικό των αποφάσεων, θα λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες, τόσο αναλυτικής ενημέρωσης των συναδέλφων, όσο και της ενδεδειγμένης πίεσης προς την Πολιτεία για την άμεση εφαρμογή τους».

OEE: Ημέρα δικαίωσης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών

Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την πιο τρανή δικαίωση για το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος. Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του τρόπου υπολογισμού των εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, είχαμε επισημάνει και αναδείξει το πόσο δημευτικός, άδικος, αντισυνταγματικός, και - πάνω απ΄ όλα – αναποτελεσματικός είναι. Η αναποτελεσματικότητά του αποδεικνύεται από το γεγονός της διακοπής δραστηριότητας εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και από την κατακόρυφη άνοδο της μαύρης εργασίας.  Η απόφαση, όμως, αυτή αποτελεί την πιο τρανή δικαίωση για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών της χώρας, οι οποίοι συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, με ζημιές, αφού ο κεφαλικός αυτός φόρος οδήγησε σε πλήρη εξαΰλωση όχι μόνο των κερδών, αλλά και πολύ μεγάλου μέρους του τζίρου τους. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση, στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά από αυτή την απόφαση».