Πολιτική

29 Νοεμβρίου 2019 07:23 Τελευταία ενημέρωση : 29 Νοεμβρίου 2019 14:12

Τουρκία – Λιβύη: οργή στην Αθήνα για τη συμφωνία που “σβήνει” την Κρήτη

Διάβασέ μου το...

Τι προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Η Ελλάδα ετοιμάζει αναλυτική απάντηση προς τα Ηνωμένα Έθνη, τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και τα μέλη του Σ.Α.

Τουρκία – Λιβύη: οργή στην Αθήνα για τη συμφωνία που “σβήνει” την Κρήτη
-

Σε ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας, το μισό Αιγαίο βάφεται στα χρώματα της Γαλάζιας Πατρίδας. Αξιώνει θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα και στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού, που τέμνει την Ρόδο, αμφισβητώντας με απλά λόγια την ελληνική υφαλοκρηπίδα ως την Κρήτη. Καπηλεύεται, δε, και τα δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι και το δικό της συμφέρον είναι να έχει σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να ενθαρρύνει για την επίλυση του Κυπριακού. Οτιδήποτε άλλο πράττει νομίζω είναι εις βλάβη των συμφερόντων και των δικών της και της τουρκικής κοινωνίας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σε απόλυτη αρμονία μετά το προκλητικό ντεμπουτάρισμα της «γαλάζιας πατρίδας» σε ένα από τα σημαντικότερα διπλωματικά φόρα όπως είναι ο ΟΗΕ, ο Ερντογάν υπέγραψε με την Λιβύη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα στη ΜεσόγειοΒάζει στα σκαριά την ανακήρυξη ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης. Σαν να μην υπάρχει στον χάρτη η Κρήτη προσδιορίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται ακόμη και νότια της Ιεράπετρας.

Τουρκία - Λυβύη - ΑΟΖ

«Μια τέτοια προσπάθεια είναι παντελώς αγεωγράφητη, διότι αγνοεί βεβαίως κάτι το οποίο ο καθένας νομίζω μπορεί να διαπιστώσει, ότι ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχει ο μεγάλος γεωγραφικός όγκος της Κρήτης» σχολίασε ο κ. Δένδιας. Προφανής στόχος είναι η δημιουργία τετελεσμένων και το μπλοκάρισμα της γειτνίασης της ελληνικής με την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

«Συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της Άγκυρας βάσει του διεθνούς δικαίου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα» σημειώνει από πλευράς του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Η Ελλάδα ετοιμάζει αναλυτική απάντηση προς τα Ηνωμένα Έθνη, όλα τα κράτη της Γενικής Συνέλευσης και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με μία σταθερή θέση που έχει ως στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής στην Μεγαλόνησο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών- ΕΔΕΚ Κύπρου κ. Μαρίνο Σιζόπουλο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης που φέρεται να επιχειρεί να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες μεταξύ τους.

«Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν έχει και δεν παράγει καθοιονδήποτε τρόπο, οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα που να επηρεάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άλλων παράκτιων Κρατών.

Και η Αίγυπτος καταδικάζει την υπογραφή συμφωνίας από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε δήλωσή του την Πέμπτη. "Τα δύο μνημόνια συμφωνίας δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες" δήλωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, μίλησε για στρατηγική κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας αναφορικά με το προσύμφωνο Τουρκίας – Λυβύης για τα θαλάσσια σύνορα. Θεωρεί ο κ. Συρίγος ότι μας στριμώχνει πολύ αυτή η ιστορία, χαρακτηρίζοντας στρατηγική την κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας καθώς εμείς δεν είχαμε δυνατότητες αντίδρασης όπως είπε ο ίδιος, "η Τουρκία έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Η επισήμως αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης η οποία ελέγχει ένα πολύ μικρό τμήμα της Λιβύης αυτή τη στιγμή αναπνέει λόγω Ερντογάν, ο οποίος στέλνει στη Λιβύη μισθοφόρους τζιχαντιστές και πολεμοφόδια". "Η Τουρκία δεν θέλει θερμό επεισόδιο, θέλει να αλλάξει το καθεστώς της περιοχής και να μας στείλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία εδώ και καιρό έχει αλλάξει ταχύτητα εδώ και μερικούς μήνες και κινείται με άλλους ρυθμούς, δηλαδή από το 2013 και μετά η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο καθεστώς, από το Μάιο και μετά αισθάνεται ότι είναι ισχυρή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει τα εξής: "Οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές πολλαπλασιάζονται ραγδαία και έχουμε φτάσει Νοέμβριο. Η ρητορική της Τουρκίας ως προς τις ροές, το Αιγαίο και την Κύπρο, γίνεται ολοένα και πιο επιθετική. Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο (που δεν τέθηκαν στον Τούρκο Πρόεδρο από τον Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους), έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι παράνομες τουρκικές εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ επεκτείνονται. Η Τουρκία προβαίνει σε παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη για ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Η Τουρκία παρουσιάζει για πρώτη φορά συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της με την Αίγυπτο, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο.

Ας μας πει κάποιος από την Κυβέρνηση: Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο ήταν επιτυχημένη; Η απαράδεκτη στρατηγική που ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατευνασμού της Τουρκίας στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στο προσφυγικό, πέτυχε; Είναι απόλυτη ανάγκη να εγκαταλειφθεί η τακτική του παθητικού παρατηρητή και να επιστρέψει η χώρα στην ενεργητική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων και τον ουσιαστικό διάλογο".

"Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αποτελεί μία απολύτως δυσάρεστη εξέλιξη. Είναι το πλαίσιο εντός του οποίου υπάρχει κίνδυνος για ειδικότερες συμφωνίες περί Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τόσο στο ΕΣΕΠ όσο και στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής έχουμε θέσει με ένταση το θέμα ζητώντας την ανάληψη πρωτοβουλιών χωρίς ποτέ να έχουμε εισακουστεί. Τώρα η χώρα πρέπει να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Ας τρέξει όμως. Υπάρχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης ακόμη" αναφέρει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

"Οι πρόσφατες απαράδεκτες κινήσεις της Τουρκικής κυβέρνησης, με τις οποίες αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και η υπογραφή “μνημονίου κατανόησης” με την αποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης με στόχο τη χάραξη της ΑΟΖ στην περιοχή, αγνοώντας την Κρήτη και τα άλλα ελληνικά νησιά, αποτελεί παραπέρα κλιμάκωση της Τουρκικής επιθετικότητας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ"Οι κινήσεις αυτές συνδυάζονται με την προκλητική παρουσία τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή ΑΟΖ και την προώθηση διχοτομικού σχεδίου στο Κυπριακό, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στον ελληνικό και θαλάσσιο χώρο στο Αιγαίο, την εισβολή στη Συρία και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της γειτονικής χώρας στην ευρύτερη περιοχή" προσθέτει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ