Πολιτική

05 Δεκεμβρίου 2019 16:56 Τελευταία ενημέρωση : 05 Δεκεμβρίου 2019 21:33

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: “σβήνει” ελληνικά νησιά από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Επικυρώθηκε από την τουρκική Βουλή. Καστελόριζο, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος και Κρήτη “εξαφανίζονται” από τον χάρτη... διεθνούς δικαίου.

Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης: “σβήνει” ελληνικά νησιά από υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
-

«Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε περιοχές της Μεσογείου» τιτλοφορείται η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης , το “όχημα” του Ερντογάν προκειμένου να εξουδετερώσει τα ελληνικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο

Το κείμενο με τους όρους, που επικυρώθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, από την τουρκική βουλή, συνοδεύεται από χάρτες και συντεταγμένες, με στόχο να παράξει τετελεσμένα, με συνοπτικές διαδικασίες. Από αυτές προσδιορίζεται ένας ευρύς θαλάσσιος χώρος 18,6 μιλίων, τον οποίο όπως υποστηρίζουν τα δύο μέρη «οριοθετούν» - αποκλείοντας πρακτικά και με το “έτσι θέλω” και εντελώς παράνομα, τόσο την Κύπρο, όσο και την Ελλάδα από τα νόμιμα δικαίωματά τους ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου αντίστοιχα, επιχειρώντας να βάλει την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Μεσογείου.

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Από το πλαίσιο της συμφωνίας ξεχωρίζουν τα σημεία, όπου τα δύο μέρη επιχειρούν να εμφανίσουν το Μνημόνιο ως σύννομο με την Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, προβλέπουν τη μοιρασιά των πόρων στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες ακόμα και αν προκύψουν κοιτάσματα που θα εκτείνονται πέραν των ορίων μίας από τις δύο χώρες, ενώ δεσμεύονται να συνεννοηθούν μεταξύ τους σε περίπτωση που θελήσει μία από τις δύο χώρες να συνάψει συμφωνία για ΑΟΖ με τρίτη χώρα.

Μεταξύ άλλων:

  • Ορίζονται η υφαλοκρηπίδα και οι ΑΟΖ της Τουρκίας και της Λιβύης στη Μεσόγειο Θάλασσα.
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικοί πόροι οι οποίοι εκτείνονται από την ΑΟΖ της μίας χώρας στην ΑΟΖ της άλλης, οι συμβαλλόμενες χώρες μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τους τρόπους εκμετάλλευσης αυτών των πόρων.
  • Εάν οποιοδήποτε από τα δύο μέρη (Τουρκία ή Λιβύη) εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τρίτη χώρα, αυτό το μέρος πριν καταλήξει σε τελική συμφωνία οφείλει να ειδοποιεί και να συνεννοείται με το έτερο μέρος. 
  • Κάθε ένα από τα δύο μέρη μπορεί να προτείνει αλλαγές ή αναθεώρηση άρθρων του Μνημονίου μέσω της διπλωματικής οδού, εάν κριθεί απαραίτητο - εκτός από τα άρθρα 1 και 2 (που όλως συμπτωματικά...αναφέρονται στις συντεταγμένες των ΑΟΖ). 

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης

Το Μνημόνιο που συνάφθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019 σε αντίγραφα στα Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά, θα τεθεί σε ισχύ εφόσον κυρωθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ