Πολιτική

05 Μαΐου 2020 11:43 Τελευταία ενημέρωση : 05 Μαΐου 2020 15:38

Μητσοτάκης: “Έγκλημα χωρίς τιμωρία” η επίθεση στην Marfin

Διάβασέ μου το...

Η Πολιτεία θα τιμήσει τους ανθρώπους που χάθηκαν. Τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μητσοτάκης: “Έγκλημα χωρίς τιμωρία” η επίθεση στην Marfin
-

Ειδική αναφορά για την μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου έκανε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Δέκα χρόνια μετά τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Marfin, αθώων συμπολιτών μας που τους στέρησε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός» είπε από το βήμα της Βουλής κάνοντας λόγο για «έγκλημα δίχως τιμωρία». 

Ανέφερε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τοποθετώντας μια ειδική πλακέτα «στο κτήριο της φωτιάς, που θα πολεμά τη λήθη και θα μας καλεί σε ενότητα και σε δημοκρατική επαγρύπνηση και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της μέρας με δύο λέξεις: Ποτέ πια». 

«Δέκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin. Τρείς ανθρώπινες ζωές θυσία στον βωμό της μισαλλοδοξίας και του διχασμού. Τιμούμε τη μνήμη τους και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας», αναφέρει σε ανάρτηση της στα social media η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερινα Σακελλαροπούλου.

Μιλώντας στην Βουλή, η Φώφη Γεννηματά είπε «σήμερα, συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα του Μάη του 2010. Τρεις άνθρωποι ξεκίνησαν το πρωί να πάνε στη δουλειά τους και δε γύρισαν ποτέ. Χάθηκαν για πάντα, θυσία στο βωμό της «τυφλής βίας» και της μισαλλοδοξίας. 10 χρόνια μετά δεν φτάνει κ. Πρωθυπουργέ να μην οδηγηθεί αυτή η τραγωδία στη λήθη, δεν φτάνει να βάλουμε μια πλακέτα, δεν φτάνει το «Ποτέ πια», όσο και αν συμφωνούμε με όλα αυτά. Χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα υπερασπιστούμε πραγματικά την τιμή της δημοκρατίας».

Χρυσοχοΐδης για Marfin: Ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται


Δήλωση για τα δέκα χρόνια από τον δολοφονικό εμπρησμό της Marfin έκανε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρει:  «Πριν 10 χρόνια Έλληνες έκαψαν Έλληνες, πολίτες έκαψαν συμπολίτες. Η δολοφονία στη Μαρφίν δεν ξεχνιέται. Ήταν ένα έγκλημα μίσους που δεν παραγράφεται, αυτό το στίγμα φανατισμού δεν ξεπλένεται. Οι φυσικοί αυτουργοί παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ευθύνη της πολιτείας να τους οδηγήσει στη δικαιοσύνη.  Η φρίκη της Μαρφίν μας θυμίζει ότι ιδέες που σκοτώνουν δεν είναι ανθρώπινες, παγώνουν τον πολιτισμό μας, μας στέλνουν πολύ πίσω στους εμφύλιους και στους διχασμούς που γεμίζουν με σκοτάδι την νεώτερη ιστορία μας. Τα 10 χρόνια είναι διπλό μνημόσυνο για τα θύματα. Είναι ευθύνη, πως οι ένοχοι, που δεν τολμούν να εμφανιστούν, θα αποκαλυφθούν. Είναι υπόσχεση πως οι οικογένειές τους θα βρουν επιτέλους στην πολιτεία, μετά από ταλαιπωρίες, ολιγωρίες και αδιαφορία, τον συνομιλητή, την αρωγή και αναγνώριση που αξίζουν. Ας τους μνημονεύσουμε, 10 χρόνια μετά, στον καιρό της πανδημίας που μας ένωσε στη συνείδηση της κοινής μοίρας, κρατώντας αυτή τη σκέψη: Πόσο οι άνθρωποι σφάλλουν όταν διχάζονται αλλά και πόσα μπορούν να πετύχουν όταν συνεργάζονται.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ