Υγεία - Περιβάλλον

29 Μαρτίου 2021 18:26 Τελευταία ενημέρωση : 29 Μαρτίου 2021 19:47

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: αναμένουμε απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο

Διάβασέ μου το...

Ποια τα ύποπτα συμπτώματα και πότε εμφανίζονται. Πόσες είναι οι περιπτώσεις θρομβώσεων και ποια τα βήματα που έχουν γίνει. Τι είπε για το Πάσχα στο... χωριό.

Θεοδωρίδου για AstraZeneca: αναμένουμε απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο
-

Στο εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας. Όπως σημείωσε, η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο, ενώ η επιτήρηση και καταγραφή δίνει τη δυνατότητα να εντοπιστούν και σπάνιες παρενέργειες.

“Τις τελευταίες ημέρες τα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση της σπάνιας οντότητας που εμφανίζεται με θρομβώσεις και μειωμένα αιμοπετάλια και τη σχέση τους με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ξέρουμε ότι είναι ένα εμβόλιο, στο οποίο έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες. Αυτές οι αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Τα οφέλη όμως υπερτερούν από την πιθανή ύπαρξη σπάνιας παρενέργειας. Ωστόσο, συνεχίζονται οι έρευνες για το εάν υπάρχει η αιτιώδης συσχέτιση των παρενεργειών με το εμβόλιο αυτό” τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Όπως είπε, πρόκειται για 28 περιπτώσεις σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων. Πρόσθεσε δε ότι μέσα στο Μάρτιο έχουν γίνει αξιόλογα βήματα προόδου για αυτήν την παθολογική κατάσταση αλλά και για την θεραπευτική της αντιμετώπισης. Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας και η AstraZeneca έχουν προσθέσει στο φύλλο οδηγιών την επισήμανση για το συμβάν αλλά και οδηγίες για τους επαγγελματίες υγείας των εμβολιαστικών κέντρων, για τα σημεία και συμπτώματα που θα πρέπει να τους κινητοποιήσουν σε περίπτωση που αυτά θυμίσουν ένα τέτοιο συμβάν. Το σύνδρομο, όπως τόνισε η κα Θεοδωρίδου, εκδηλώνεται περίπου 7 με 14 μέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα είναι: θωρακικό άλγος, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία και ότι ασυνήθιστο μετά από έναν εμβολιασμό.

“Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι τα θρομβολυτικά επεισόδια εμβολιασμένων δεν διαφέρουν από τα επεισόδια στο γενικό πληθυσμό, ούτε αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό. Τι μήνυμα έχουμε να πάρουμε από ότι έχει συμβεί αυτές τις μέρες: έχουμε φθάσει σε σημείο ευαισθητοποίησης για τον εργαστηριακό εντοπισμό και την αντιμετώπιση” τόνισε και πρόσθεσε: “Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, σύντομα, θα μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca”.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι προχωρούν και η ανταπόκριση του κόσμου έχει αυξηθεί σημαντικά. Κοινή παρατήρηση όμως είναι ότι μεγάλος αριθμός συμπολιτών έχει έναν υπερβολικό φόβο για τις αλλεργίες, ενώ υπάρχει μια διστακτικότητα και από τους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται πολλοί σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα.

“Η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός είναι η σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση σε μη συγκεκριμένο σκεύασμα, που χρειάστηκε ενδοφλέβια αντιμετώπιση. Οι κοινές αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό” κατέληξε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό απάντησε: "Επιθυμία όλων είναι να πάνε το Πάσχα στα χωριά τους και να ζήσουν ένα ελληνικό Πάσχα. Όμως αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμού που έχει μέχρι σήμερα δημιουργηθεί. Μπορεί να έχει εμβολιαστεί ο παππούς και η γιαγιά, αλλά δεν θα χουν εμβολιαστεί τα παιδιά. Επομένως, εάν πάνε πρέπει να κρατήσουν όλα τα μέτρα ασφαλείας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ