Πολιτική

16 Οκτωβρίου 2022 10:27 Τελευταία ενημέρωση : 16 Οκτωβρίου 2022 22:45

Ελληνοτουρκικά - Έβρος: Κόντρα για τους γυμνούς μετανάστες και φόβοι για προβοκάτσια

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι αξιωματούχοι της Άγκυρας. Τι δηλώνει ο Υφυπουργός Εσωτερικών του Ερντογάν. Ηχηρή απάντηση από τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ελληνοτουρκικά - Έβρος: Κόντρα για τους γυμνούς μετανάστες και φόβοι για προβοκάτσια
-

Όχι μόνο λόγω, αλλά και έργω και μάλιστα με αποδείξεις, όπως ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο, όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα και εκατοντάδες προσπάθειες «διάτρησης» της φύλαξης των συνόρων από διακινητές και παράτυπους μετανάστες με προορισμό τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας ξέσπασε μετά την ανεύρεση 92 μεταναστών στον Έβρο, τους οποίους είχαν μεταφέρει εκεί οχήματα των τουρκικών Αρχών, στελέχη των οποίων στη συνέχεια άφησαν τους ανθρώπους εντελώς γυμνούς μέσα στο κρύο.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ έκανε λόγο για καθημερινή απειλή στον Έβρο μέσω των μεταναστών, χαρακτηρίζοντας ως «σοκαριστικό γεγονός, εικόνα απάνθρωπη που παραπέμπει στον μεσαίωνα» την εγκατάλειψη των 92 γυμνών μεταναστών - κυρίως Αφγανών - σε ελληνικό έδαφος, στον Έβρο.

«Περιμένουμε στοιχειώδεις εξηγήσεις από την πλευρά της Τουρκίας» δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σχετικά με την θωράκιση των συνόρων στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως «Τα τελευταία 3,5 χρόνια η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, έχει ενισχυθεί στρατιωτικά. Οι Τούρκοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της φιλίας και της συνεργασίας και να εγκαταλείψουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.  Ότι και να κάνει η Τουρκία τα σύνορα στον Έβρο είναι απροσπέλαστα. Δεν πρόκειται να περάσει κανείς, όποιο κόλπα και να βρει η απέναντι πλευρά».

Για την πιθανότητα προβοκάτσιας από την Τουρκία, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «υπάρχει απόλυτη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε περιστατικό - και δεν θα πούμε τίποτα άλλο».

ΈΒρος - μετανάστες γυμνοί

Νέα πρόκληση του Υφυπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος Υφυπουργός Εσωτερικών Ισμαήλ Τσατακλί κατηγορεί την Ελλάδα για παραποίηση στοιχείων και δεν αποδέχεται ότι είναι η Άγκυρα πίσω από τη φωτογραφία με τους γυμνούς μετανάστες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.

Κοινοπιώντας το tweet του Έλληνα Υπουργού, ο κ. Τσατακλί γράφει: 

«Προσπαθείτε να παρουσιάσετε τη φωτογραφία τυραννίας που εσείς οι ίδιοι διαπράξατε σαν να το έκανε η Τουρκία επειδή δεν βρήκατε το παραμικρό σε σχέση με την Τουρκία για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντί να αναλώνετε χρόνο για παραποιήσεις στοιχείων και απάτες, διαθέστε τον χρόνο σας στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άντε, δεν είναι δύσκολο, γίνετε λίγο πολιτισμένοι»


«Οι απαράδεκτες πρακτικές εργαλειοποίησης του πόνου προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία είναι απόλυτα καταδικαστέες. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να διεθνοποιήσει το ζήτημα των 92 προσφύγων στον Έβρο, σε ΟΗΕ και Ε.Ε. Δεν αρκεί το αίτημα στην Τουρκία να διερευνήσει το θέμα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Οι τραγικές εικόνες με πρόσφυγες στον Έβρο δεν έχουν τελειωμό. Το νέο επεισόδιο, με τον εντοπισμό 92 γυμνών προσφύγων σε παραποτάμια περιοχή του Έβρου πλησίον των Φερών, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής αυτού του απάνθρωπου συστήματος, που από τη μια με την εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δημιουργεί το πλήθος των ξεριζωμένων, ενώ από την άλλη τους χρησιμοποιεί ως εργαλεία πλουτισμού ή ως πιόνια στα γεωπολιτικά σχέδια της κάθε αστικής τάξης ανάλογα με τα συμφέροντά της. Όπως κάνει η τούρκικη αστική τάξη με την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων για να προωθήσει τις διεκδικήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Κανένας δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνουν "κανονικότητα" οι εικόνες φρίκης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως αυτές στον Έβρο, όπως αυτές στους Παξούς με τους 88 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους και 20 παιδιά.  Τα κροκοδείλια δάκρυα της κυβέρνησης δεν πείθουν κανέναν. Στον Έβρο, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο συνολικά έχει καταρρεύσει η πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όμως, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη διάσκεψη μεσογειακών χωρών της ΕΕ, της περιβόητης δήθεν «προοδευτικής» ομάδας των MED5, συνεχίζουν στην ίδια γραμμή. Ο λαός δεν μπορεί να περιμένει αλλαγή της κατάστασης από αυτούς που προχωρούν στην ίδια περπατησιά και προσπαθούν να πείσουν ότι αυτή θα φέρει άλλα «καλύτερα» αποτελέσματα, στο όνομα της δήθεν «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Τώρα να δυναμώσει η πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εκμετάλλευση, αλλά και για να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των ξεριζωμένων, όπως προτείνει επανειλημμένα το ΚΚΕ: Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των προσφύγων στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, με Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.»


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία - Κρήτη: Νεκρή η αγνοούμενη στην Αγία Πελαγία

Δολοφονία στην Κω: η αδελφή του θύματος άλλαξε πλήρως την κατάθεση της

Γαλλία: 12χρονη βρέθηκε δολοφονημένη μέσα σε βαλίτσα (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ