Κοινωνία

19 Απριλίου 2019 16:38

Λυκουρέζος: Η πρώτη δήλωση μετά την σύλληψη για την “Μαφία των φυλακών”

Text to Speech

Ο ποινικολόγος και ο άλλος δικηγόρος που συνελήφθη, εμφανίστηκαν ενώπιον του εφέτη-ειδικού ανακριτή. Παραμένουν υπό κράτηση. Τι είπαν οι συνήγοροι τους. Τι λέει ο Αλ. Κούγιας.

Λυκουρέζος: Η πρώτη δήλωση μετά την σύλληψη για την “Μαφία των φυλακών”

«Εγώ κι ο Θοδωρής μέλη εγκληματικής οργάνωσης από το 2014. Αν είναι δυνατόν».

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο και αποτελεί την πρώτη αντίδραση του γνωστού δικηγόρο μετά τη χθεσινή σύλληψή του για τη υπόθεση της «μαφίας των φυλακών».

Ο κ. Λυκουρέζος έκανε αυτή τη λακωνική δήλωση έξω από το γραφείο του ανακριτή, εκφράζοντας έτσι την έκπληξή του για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Νωρίτερα, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο έτερος δικηγόρος, Θεόδωρος Παναγόπουλος - που συνελήφθη για την ίδια υπόθεση - έλαβαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Μεγάλη Δευτέρα, στις 12:00, ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, Ευτύχη Νικόπουλου.

Μέχρι τότε, οι δυο δικηγόροι θα βρίσκονται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Τι είπαν οι δικηγόροι τους

Στο μεταξύ, την εκτίμηση πως το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε κατά του Αλέξανδρου Λυκουρέζου δεν είναι αιτιολογημένο και παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας, εξέφρασε ο συνήγορός του, Θρασύβουλος Κονταξής.

Όπως είπε «οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι σεβαστές υπό δυο προϋποθέσεις. Να είναι σύμφωνες με το νόμο και να διαπνέονται από νηφαλιότητα. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος Λυκουρέζου πριν απολογηθεί, δεν είναι αιτιολογημένο και δεν διαπνέεται από νηφαλιότητα. Δημιούργησε ένα τοξικό κλίμα παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας. Είναι σοκαρισμένος. Δεν υπάρχει κάτι στη δικογραφία. Ένταλμα συλλήψεως εκδίδεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι γνωστής κατοικίας, βρίσκεται κάθε μέρα στα δικαστήρια».

Δικηγόρος Αλέξανδρου Λυκουρέζου

Στο ίδιο μήκος κύματος ο έτερος συνήγορος του γνωστού ποινικολόγου Γ. Μαρακάκης τόνισε ότι ήταν "υπερβολή" η έκδοση ενταλμάτων. Σε γραπτή δήλωσή του και ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον οποίον εκπροσωπούσαν μέχρι πρόσφατα οι δύο συλληφθέντες συνάδελφοι του, επικρίνει την επιλογή του ανακριτή και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «είναι παράνομο και αντιαισθητικό και παραβαίνει όλες τις διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν τις ατομικές ελευθερίες του κάθε πολίτη και τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ασφαλείας του δικαίου».

Για την υπόθεση της “μαφίας των φυλακών” έχει, ήδη, προφυλακιστεί ο δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος ο οποίος έχει εκκρεμότητες με την υπόθεση της Energa και τον Αριστείδη Φλώρο.

Ο Αριστείδης Φλώρος έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη ως ηθικός αυτουργός σε απόπειρα δολοφονίας του Αντωνόπουλου, ενώ τελευταίες αποκαλύψεις οδήγησαν στην προφυλάκιση του δικηγόρου Αντωνόπουλου και σε επέκταση των ερευνών και στους δύο άλλους δικηγόρους.

Παράλληλα Αλβανοί κακοποιοί που εμπλέκονται τόσο στην απόπειρα δολοφονίας του δικηγόρου Αντωνόπουλου όσο και στη στυγερή δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εμπλέκονται στο κύκλωμα των φυλακών για το οποίο έχουν γίνει συστηματικές έρευνες στον  Κορυδαλλό και πλέον τα στοιχεία αυτά αποτελούν τον κορμό των ανακρίσεων που διεξάγονται στο εφετείο.

Ο Κούγιας στο πλευρό του Λυκουρέζου

Ο γνωστός ποινικολόγος, Αλέξης Κούγιας, σε γραπτή του δήλωση και σχολιάζοντας τις συλλήψεις των τριών δικηγόρων για την υπόθεση της «Μαφίας των Φυλακών», κάνει λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν συντρέχει κανένας λόγος για την προφυλάκιση τους.

Ο κ. Κούγιας, που έχει αναλάβει και την υπεράσπιση του κ. Αντωνόπουλου, αναφερόμενος στη δικογραφία, δηλώνει βέβαιος ότι και οι τρεις συλληφθέντες δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και οι κατηγορίες σε βάρος τους θα καταρρεύσουν.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την δήλωση του Αλέξη Κούγια