Συνταγές
Πιπερόπιτα με φέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (βίντεο)
Η δροσερή και λαχταριστή συνταγή για πιπερόπιτα με φέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σην εκπομπή "Το Πρωινό" του ΑΝΤ1.
Μια νόστιμη και εύκολη πιπερόπιτα με φέτα, έφτιαξε η σεφ της εκπομπής «Το Πρωινό».
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράστηκε τα μυστικά για τη λαχταριστή και απλή συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.
Υλικά
Για την πιπερόπιτα
- 1 συσκ. φύλλο σφολιάτας (800 γραμ.) ή 6 χωριάτικα φύλλα
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ. πιπεριές Φλωρίνης
- 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 3 μεγάλα αυγά χτυπημένα
- 500 γρ. φέτα σε τρίμματα
- 250 γρ. μαλακό φρέσκο τυρί της αρεσκείας σας
- 1/3 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μπούκοβο (νιφάδες πιπεριάς)
- 2 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ή τραχανά
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο για το φύλλο
- 2 κ.σ. μαυροσίσαμο
- Πλένουμε και καθαρίζουμε πρώτα, τα κοτσάνια της πιπεριάς Φλωρίνης, την κόβουμε κατά μήκος και αφαιρούμε σπόρους και ίνες.
- Κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Σε ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για 5-6? να πάρουν ελαφρώς ξανθό χρώμα και να μαλακώσουν.
- Ανακατεύουμε τακτικά.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε για 5-6? να μαραθούν, ανακατεύοντας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.
- Αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, το μαϊντανό, το μπούκοβο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αλείφουμε ελαφρά το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε τη γέμιση.
- Αν χρειαστεί, τεντώνουμε ελαφρά την ελαστική σφολιάτα ώστε να καλύψουμε τα πλαϊνά.
- Πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση την κρύα γέμιση.
- Καλύπτουμε με δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
- Τσιμπάμε τις άκρες να κολλήσουν.
- Χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας σε κομμάτια, ή τρυπάμε όλη την επιφάνεια με τη μύτη του μαχαιριού.
- Αλείφουμε την πίτα με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το μαυροσίσαμο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα ή στους 200°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- 10? μετά το ψήσιμο χαμηλώνουμε στους 180°C ή στους 160°C, αντίστοιχα.
- Ψήνουμε συνολικά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από το ταψί.
Πιπερόπιτα με χωριάτικο φύλλο
- Στρώνουμε σε ταψί 40 εκ. 3 χωριάτικα φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε τη γέμιση σε μια στρώση.
- Σκεπάζουμε την πιπερόπιτα με άλλα 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. στρώνουμε τα φύλλα μας ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν περιμετρικά, πάνω στην πίτα.
- Χαράζουμε την πιπερόπιτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια. ραντίζουμε πεταχτά με λίγες σταγόνες νερού όλη την πιπερόπιτα.
- Ψήνουμε στους 180°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10? μέχρι να ξεκολλάει όλη η πίτα από το ταψί.
- Αφήνουμε την πιπερόπιτα να σταθεί για 10 λεπτά και μετά τη σερβίρουμε.
Μυστικό
Αν χρησιμοποιήσετε τη σφολιάτα, πριν βάλετε τη γέμιση πάνω στο φύλλο πασπαλίστε ελάχιστο σιμιγδάλι ή φρυγανιά πάνω στη σφολιάτα, για να μαζέψει όλα τα υγρά της πίτας και να ξεροψήσει καλά τη βάση της.
Πάτρα: χειροπέδες σε νεαρό που άφησε δεμένο σκύλο και πέθανε
“Καλημέρα Ελλάδα” - Πισπιρίγκου: Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Κούγια (βίντεο)
“Παγιδευμένοι”: Γνωρίστε τους δύο πρωταγωνιστές της δραματικής σειράς (εικόνες)