Συνταγές

08 Φεβρουαρίου 2023 15:08 Τελευταία ενημέρωση : 08 Φεβρουαρίου 2023 15:14

Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Διάβασέ μου το...

Μια ξεχωριστή, χειμωνιάτικη συνταγή με κοτόπουλο ετοίμασε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στην εκπομπή “Το Πρωινό” του ΑΝΤ1.

Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
-

Μια διαφορετική συνταγή, για κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο, μας προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία έδειξε βήμα – βήμα την εκτέλεση της, στην κουζίνα της εκπομπής «Το Πρωινό», την Τετάρτη.

‘Όπως είπε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, είναι ένα φαγητό χειμωνιάτικο, με ρύζι και λάχανο, με απίστευτη νοστιμιά.

Υλικά για το κοτόπουλο με ρύζι στο φούρνο

  • 1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν
  • 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 πράσα
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 σελινόριζα μικρή ή λίγο σέλερι
  • 1 μικρό σφιχτό λάχανο
  • 1 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 2 λεμόνια
  • Λίγο άνηθο
  • Λίγο μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα
Το Πρωινό - Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Εκτέλεση - Για το κοτόπουλο με ρύζι
  • Ροδίζουμε πρώτα το κοτόπουλο.
  • Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7 λεπτά περίπου.
  • Βγάζουμε με μία τσιμπίδα το κοτόπουλο σε ένα σκεύος, και το διατηρούμε ζεστό.
  • Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια.
  • Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κοτόπουλο.
  • Το αφήνουμε να μαραθεί για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι (ή την σελινόριζα).
  • Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και την πάπρικα και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κοκκινίσει το λάδι.
  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά επιπλέον.
  • Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό από τα δύο λεμόνια .
  • Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά (περίπου ένα ποτήρι).
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5-6 λεπτά.
  • Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα ταψί 30εκ φροντίζοντας το ρύζι να βρίσκεται κάτω κάτω, τα λαχανικά πάνω από το ρύζι και το κοτόπουλο πάνω πάνω.
  • Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Το Πρωινό - Κοτόπουλο με ρύζι στον φούρνο - Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για το ψήσιμο
  • Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  • Θα ψήσουμε στην τελευταία σχάρα το φαγητό για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του φαγητού.
  • Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά.
  • Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα, μαϊντανό και άνηθο.
  • Σερβίρουμε κάθε πιάτο με μια κουταλιά γιαούρτι.
  • Το λεμονάτο κοτόπουλο με ρύζι και λάχανο σερβίρεται πάντα ζεστό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ