ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ
ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ

14 Ιουνίου 2024 10:52

Η Σαντορίνη, ο “κορεσμός” και ο θάνατος του τραυματιοφορέα χωρίς σπίτι

Ο Τάσος Τέλλογλου, με αφορμή ομιλία του Πρωθυπουργού στον ΣΕΤΕ, γράφει για τον υπερτουρισμό, την τοπική “αδιαφορία” και την έλλειψη μόνιμης στέγης για όσους διορίζονται σε πολλά νησιά της Ελλάδας.

-

Μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που προκαλούν στην αγορά στέγης οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και προανήγγειλε φορολογικά και αλλά μέτρα για το φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα, πέθαινε στην Σαντορίνη ένας τραυματιοφορέας του Νοσοκομείου, που στεγαζόταν, όπως και άλλοι εργαζόμενοι της Υγείας, σε ένα παλιό κτήριο του Υπουργείου, στο παλιό Κέντρο Υγείας στα Φηρά.

Δεν είναι ο μόνος. Ούτε η Πρόεδρος του Νσοκομείου Λένα Μπορμπουδάκη έχει στέγη. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες στεγαζόταν σε ένα δωμάτιο του νοσοκομείου.

Όταν, στις αρχές του μήνα, ρώτησα του εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι γιατί δεν μπορούσα να περπατήσω την αρχαία πόλη στο φυσικό ύψος των κτηρίων, παρά μόνο στο ύψος των ικριωμάτων, μου είπαν επειδή όσοι προσλαμβάνονται στην υπηρεσία δεν έρχονται καν στην Σαντορίνη, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν τα νοίκια.

Ασφαλώς αυτή είναι μία από τις παραμέτρους της βιωσιμότητας του τουρισμού, που θα μετρά εθελοντικά ο ΣΕΤΕ, διότι δεν ξέρω κατά πόσο είναι βιώσιμος ο τουρισμός σε ένα νησί που δεν είναι σε θέση να στεγάσει το υγειονομικό του προσωπικό, τους δασκάλους των παιδιών του, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς.

Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα της στέγης στα νησιά, με ειδικά στεγαστικά προγράμματα. Για να γίνει αυτό πρέπει να αγοραστεί γη, ακριβή γη και να υπάρξουν υποδομές με τα ακίνητα που θα στεγάσουν γιατρούς, αστυνομικούς, δικηγόρους και υγειονομικούς.

Επειδή η κεντρική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι οι ντόπιοι δεν ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων, επιχειρεί να βρει η κυβέρνηση τα εργαλεία για την αντιμετώπισή του.

Σε μία πρόσφατη ειδική του έκθεση για τον τουρισμό και τις συνέπειες του υπερτουρισμού, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι «τα νησιά χαρακτηρίζονται από μικρό μέγεθος και περιορισμένους πόρους, η υπερκατανάλωση των οποίων δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιβαλλοντική τους ισορροπία, αλλά και στη κοινωνική τους συνοχή».

Ο Πρωθυπουργός είπε χθες ότι κάποιοι προορισμοί στη χώρα παρουσιάζουν “σημεία κορεσμού”, χωρίς να  μιλήσει με ονόματα: η Σαντορίνη έχει 350 ξενοδοχεία, 3.500 καταλύματα βραχυχρόνια μίσθωσης και κανένα τετραγωνικό να νοικιάσει στον τραυματιοφορέα που πέθανε αυτή την εβδομάδα.

12345   8910
  Ακολουθήστε το antenna.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
 Απαγορεύεται η αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά στην πηγή antenna.gr (με ενεργό σύνδεσμο προς το antenna.gr)