Γενικά

25 Ιανουαρίου 2015 12:22

Προσοχή! Νέος ιός κάνει κατάληψη στον υπολογιστή σας

Text to Speech

Νέος επικίνδυνος ιός έκανε την εμφάνιση του, ο οποίος επισκέπτεται τον υπολογιστή μέσω email.

Ο ιός έκανε την εμφάνιση του στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική και κλειδώνει τον υπολογιστή του χρήστη, προκειμένου να ζητήσει λύτρα για να τον ξεκλειδώσει.

Οι ερευνητές ασφαλείας της ESET εντόπισαν ένα νέο είδος επίθεσης στον κυβερνοχώρο που εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική το οποίο είναι ένα είδος ransomware και μπορεί και κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη ζητώντας λύτρα σε Bitcoin.

Η επίθεση ξεκινάει με ένα mail που λαμβάνει ο χρήστης και το οποίο έχει ως θέμα την ένδειξη «fax», έχοντας ως συνημμένο ένα αρχείο που μοιάζει με fax.

Στην πραγματικότητα είναι όμως ένα αρχείο που έχει μολυνθεί με trojan downloader και αν φυσικά ο χρήστης το ανοίξει, προσπαθεί να συνδεθεί με το Ιντερνετ για να κατεβάσει και άλλο κακόβουλο λογισμικό, το οποίο κλειδώνει τον υπολογιστή του χρήστη και ζητάει λύτρα.

Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν ότι το νέο ransomware έχει παρόμοιο μοτίβο κρυπτογράφησης των αρχείων των θυμάτων και διαφέρει μόνο στη χρήση του αλγορίθμου κρυπτογράφησης.

Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι το πασίγνωστο τρίπτυχο της ασφάλειας – backup των αρχείων, ενημέρωση του λογισμικού και προστασία της συσκευής.

VIDEO