Τεχνολογία - Επιστήμη

27 Νοεμβρίου 2023 15:36

Κακοκαιρία “Bettina”: Φαινόμενο “Cappuccino Coast” στην Κρήτη (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Πως προκαλείται το φαινόμενο που έκανε την εμφάνιση του σε παραλίες της Κρήτης.

Κακοκαιρία “Bettina”: Φαινόμενο “Cappuccino Coast” στην Κρήτη (εικόνες)
-

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο «Cappuccino Coast» εμφανίστηκε στις παραλίες της νότιας Κρήτης, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις τελευταίες ώρες.

Όπως γράφει το cretalive.gr σύμφωνα με χρήστες των social media ο πλούσιος αφρός που ξέβρασαν τα κύματα στην παραλία εμφανίστηκε στην παραλία των Ματάλων, αλλά κυρίως στον Κομμό, εντυπωσιάζοντας όλους όσοι το παρατήρησαν.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία “αυτοκαθαρισμού” της θάλασσας που εμφανίζεται σε περιόδους που επικρατούν καιρικές συνθήκες σαν αυτές των προηγούμενων 24ωρων, δηλαδή έντονος κυματισμός και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι. Μεγάλα κύματα μετέφεραν τον αφρό που ξεβράστηκε στην παραλία, δίνοντας την εντύπωση ενός γιγαντιαίου φλυτζανιού καπουτσίνο με πλούσιο αφρό. Εξάλλου από το ρόφημα αυτό πήρε το φαινόμενο την ονομασία του.

κακοκαιρία Bettina - Cappuccino Coast - παραλία του Κομμού - Κρήτη

Σύμφωνα με επισημάνσεις επιστημόνων, το «Cappuccino Coast» προκαλείται όταν στη θάλασσα αναμειγνύονται άλατα, ακαθαρσίες, χημικές ουσίες, πλαγκτόν, εκκρίσεις από φύκια και υπολείμματα αποσύνθεσης από τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Με τα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται, τα απόβλητα αυτά αναμειγνύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες τις οποίες μεταφέρουν στην ακτή τα κύματα.

κακοκαιρία Bettina - Cappuccino Coast - παραλία του Κομμού - Κρήτη

Φωτογραφίες από Maria Kotsifaki via Facebook/ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Πάτρα: Κινητοποίηση της Αστυνομίας για ένα χαμένο κινητό

Ταϊλάνδη: Γαμπρός σκότωσε στο γάμο, νύφη, πεθερά, κουνιάδα και αυτοκτόνησε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ