Τεχνολογία - Επιστήμη

23 Φεβρουαρίου 2024 20:53

ΗΠΑ - Σελήνη: από το “Apollo” στο.... “Odysseus” (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Η αποστολή σηματοδοτεί την επιτυχή επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σεληνιακή εξερεύνηση

ΗΠΑ - Σελήνη: από το “Apollo” στο.... “Odysseus” (βίντεο)
-

Μετά από μια οκταήμερη πτήση, το μη επανδρωμένο σκάφος προσεδάφισης "Odysseus" της αμερικανικής Intuitive Machines προσγειώθηκε με ασφάλεια στη σεληνιακή επιφάνεια κοντά στον κρατήρα Malapert A στο νότιο πόλο της Σελήνης,

Η αποστολή σηματοδοτεί την επιτυχή επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη σεληνιακή εξερεύνηση για πρώτη φορά μετα από 52 χρόνια, όταν έληξε το πρόγραμμα Apollo το 1972.

Ο Οδυσσέας έφτασε στο φεγγάρι. Για πρώτη φορά από την εποχή του Apollo, ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στη Σελήνη.

Πρόκειται για ένα ρομπότ ιδιωτικής εταιρείας χωρίς πλήρωμα, που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA για να ανοίξει το δρόμο στους Αμερικανούς αστροναύτες, που σχεδιάζουν να επιστρέψουν στον κοσμικό γείτονα της Γης μέσα σε αυτή τη δεκαετία.

Το Odysseus (Οδυσσέας), που κατασκευάστηκε από την Intuitive Machines, εταιρεία με έδρα το Χιούστον, προσγειώθηκε κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο την Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας), μετά από μια τελική κατάβαση κατά την οποία οι χειριστές έπρεπε να στηριχθούν σε πειραματικό σύστημα προσγείωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΑΚΑ: Ανοίγει τον Απρίλιο - Λειτουργικό το στέγαστρο Καλατράβα

Θεσσαλονίκη: Πήγε την γυναίκα του στη δουλεία και την... μαχαίρωσε

“Παλαιοχριστιανός”: Το τεστ DNA, η Σεβαστή και η διπολική διαταραχή (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ