Θεσσαλονίκη

03 Μαΐου 2024 20:21

Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά

Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του πρώτου Επιταφίου από τον Άγιο Μηνά (βίντεο)
-

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και συγκίνησης πλήθος κόσμου ακολούθησε την περιφορά του πρώτου Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά ή αλλιώς και εκκλησία της αγοράς, προκειμένου να παρακολουθήσει την κορύφωση το Θείου Δράματος οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Η ιδιαιτερότητα στην φετινή περιφορά ήταν η διαδρομή που ακολούθησε ο Επιτάφιος των εμπόρων, ο οποίος πέρασε μετά από πολλά χρόνο και από την οδό Εγνατία, ενώ πιο συγκεκριμένα η διαδρομή ήταν η εξής: Ίωνος Δραγούμη, Τσιμισκή, Βενιζέλου, οδός Εγνατία και έπειτα Ίωνος Δραγούμη για να επιστρέψει στον Ιερό Ναό.

Την περιφορά συνόδευσε για πρώτη φορά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ενώ για ακόμη μία χρονιά συμμετείχε η Φιλαρμονική Ορχήστρα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, πρόσκοποι και πολιτικά τμήματα.

Κατά την διάρκεια της περιφοράς οι πιστοί έψαλλαν τον πένθιμο ύμνο, δίχως αυτή τη χρονιά να βρεθούν αντιμέτωποι με τον καιρό.

Ο Άγιος Μηνάς είναι ο προστάτης της εμπορικής αγοράς της Θεσσαλονίκης, καθώς το 1856, η ανακαίνιση του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε με χρήματα των εμπόρων της Βενετίας και της Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί, ότι στην «εκκλησία της αγοράς» τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής ψάλλονται στις 15:00 μ.μ. και στις 17:00 μ.μ. ξεκινάει η περιφορά του Επιταφίου.

Στην Τελετή παρευρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, βουλευτές της Θεσσαλονίκης και φορείς της πόλης.

πηγή: grtimes.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Τροχαίο στην Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την γυναίκα - Την εγκατέλειψε ο ένας οδηγός

Γάζα: Η Χαμάς “βλέπει” με…θετικό βλέμμα την πρόταση εκεχειρίας

Ολυμπιακός: “Αποθέωση” στο αεροδρόμιο για το 4-2 επί της Άστον Βίλα (εικόνες)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO