Πρόγνωση καιρού

11 Οκτωβρίου 2018 16:27

Ο καιρός για τους αγρότες

Text to Speech

Χωρίς ουσιαστική αλλαγή το σκηνικό του καιρού τις επόμενες μέρες. Τι θα πρέπει να προσέξουν οι καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Το μελτέμι θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση, οι βροχούλες θα περιοριστούν στα ανατολικά και η ψύχρα θα είναι αισθητή τις βραδινές ώρες και τις επόμενες μέρες.

Για αύριο Παρασκευή, περιμένουμε στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, Αιγαίο, Κρήτη και Δωδεκάνησα και το πρωί σε Χαλκιδική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις που θα πυκνώσουν το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 ως 5, στα ανατολικά 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα βόρεια από 8  έως 24 βαθμούς κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 24  και νοτιότερα από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες:

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου και η ΔΑΟΚ Καρδίτσας, αναφέρουν πως οι βαμβακοφυτείες βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Σε ορισμένες  περιοχές του Νομού έχει ολοκληρωθεί  το 70 - 80% της συγκομιδής  ενώ στις υπόλοιπες το  40-50 %. Οι αποδόσεις  κυμαίνονται γενικώς  σε ικανοποιητικά επίπεδα και σε αρκετές περιοχές του Νομού είναι πολύ υψηλές.

Η  πληθυσμιακή εξέλιξη του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (άρα και οι προκαλούμενες ζημιές στις βαμβακοφυτείες) κατά την νέα καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το μέγεθος του διαχειμάζοντος πληθυσμού τους.

Το πράσινο σκουλήκι διαχειμάζει ως νύμφη εντός του εδάφους. Επομένως όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει και να εξέλθει από το έδαφος την άνοιξη τόσο το καλύτερο για την προστασία των νέων βαμβακοφυτειών.

Για το σκοπό αυτό το Περιφερειακό Κέντρο και η ΔΑΟΚ αναφέρουν πως κρίνεται απολύτως απαραίτητο οι βαμβακοκαλλιεργητές να προβαίνουν στις κατάλληλες καλλιεργητικές επεμβάσεις, αμέσως μετά την συγκομιδή του βάμβακος, ώστε να προκαλείται ελαχιστοποίηση του αριθμού των διαχειμαζόντων εντόμων.

Τέτοιες καλλιεργητικές επεμβάσεις είναι η άμεση, μετά την συγκομιδή, στελεχοκοπή των βαμβακοφυτειών και ενσωμάτωση των υπολειμμάτων τους με όργωμα με υνιοφόρο αλέτρι σε βάθος 20 - 25 εκατοστών.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και πλήρης ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από την στελεχοκοπή υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων με τα παρακάτω αποτελέσματα:

•             Άμεση καταστροφή των νυμφών στο έδαφος και στα υπολείμματα των φυτειών

•             Έκθεση των νυμφών σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες

•             Μεταφορά των νυμφών σε βάθος 20 – 25 εκατοστά με επακόλουθο την αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους

•             Καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων με επακόλουθο μηχανική αδυναμία εξόδου τους στην επιφάνεια του εδάφους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες των τοπικών γεωπόνων.

Δείτε το αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO