Καιρός

19 Ιουνίου 2019 17:15

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Πόσο ακόμη και σε ποιες περιοχές θα κρατήσουν οι άστατες συνθήκες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Εν μέσω βροχών, καταιγίδων και χαλαζιού γίνεται η επίσημη υποδοχή του καλοκαιριού, με το θερινό ηλιοστάσιο.

Την Πέμπτη αναμένονται, το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά τοπικές και σποραδικές καταιγίδες, με ισχυρότερα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία, που θα συνοδεύονται για λίγο και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα το απόγευμα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και σύντομες καταιγίδες, όπως και στα βουνά της Κρήτης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 17 έως 33 βαθμούς και νοτιότερα από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 20/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώθηκε Τζιτζικάκι σε αμπελώνες της περιοχής.  Σε αρκετά αμπέλια εμφανίζονται πληθυσμοί κοντά στο όριο επέμβασης. Υπενθυμίζεται ότι το ενδεικτικό όριο επέμβασης είναι τα 50 - 70 άπτερα άτομα ανά 100 φύλλα.

Επειδή από αμπέλι σε αμπέλι οι πληθυσμοί διαφοροποιούνται σημαντικά, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνονται τακτικοί έλεγχοι. Αναλυτικότερα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της κάτω επιφάνεια 100 τυχαίων φύλλων, από τα μεσαία έως και δυο φύλλα πριν την κορυφή του βλαστού.  Προστασία του φυλλώματος συνιστάται όταν μετρώνται συνολικά 50 - 70 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα.

Παράλληλα, το Περιφερειακό Κέντρο, όσον αφορά στα καλλιεργητικά μέτρα, αναφέρει πως η πυκνή–πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο επιβαρυντικό για την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.

Επιπλέον, οι χειρισμοί στη βλάστηση εξασφαλίζουν κατά τους ψεκασμούς την καλή κάλυψη των σταφυλιών, άρα και την ικανοποιητική προστασία τους από τα σημαντικότερα φυτοπαράσιτα του αμπελώνα της Κρήτης (ευδεμίδα, ωίδιο, περονόσπορο).  Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ