Καιρός

20 Ιουνίου 2019 17:11

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό, βάζοντας τα «καλοκαιρινά» του. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Με «ορμή» έρχεται επισήμως το καλοκαίρι, με την ισημερία της Παρασκευής, οπότε είναι η μεγαλύτερη ημέρα και η μικρότερη νύχτα του έτους, «αναγκάζοντας» τις βροχές και τις μπόρες να…κρυφτούν ψηλά στα βουνά, ενώ προβλέπεται και άνοδος της θερμοκρασίας, που θα αναγκάσει τους καλλιεργητές σε ποτίσματα.

Την Παρασκευή αναμένεται να είναι γενικά αίθριος ο ουρανός, με πρόσκαιρες συννεφιές, πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, με σποραδικές μπόρες στα βουνά. Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 33 βαθμούς, στα κεντρικά από 17 έως 34 βαθμούς και νοτιότερα από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 21/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, διαπιστώθηκε Μαργαρόνια σε ελαιώνες. Παρουσιάζει μέτρια δραστηριότητα σε όλες τις περιοχές του δικτύου  παγίδευσης (πρώιμες, μέσης ωριμότητας, όψιμες) αλλά έντονη είναι η αύξηση των συλλήψεων κυρίως στις όψιμες  περιοχές. Στα προσβεβλημένα δέντρα τα φαγώματα εμφανίζονται αρχικά στην ακραία τρυφερή βλάστηση όπου παραμένει μόνο η επιδερμίδα στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Στη συνέχεια, όταν ο πληθυσμός είναι μεγάλος, οι προνύμφες τρέφονται με ολόκληρα κομμάτια των φύλλων ή νεαρούς αναπτυγμένους καρπούς.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά, σε όλες τις ζώνες ωριμότητας αλλά κυρίως στην όψιμη, άμεσα προστασία της τρυφερής βλάστησης των νεαρών δενδρυλλίων σε νεοσύστατους ελαιώνες και σε φυτώρια και των δέντρων που έχουν υποστεί αυστηρά ανανεωτικά κλαδέματα. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ