Καιρός

13 Ιουλίου 2019 17:39

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι χαμηλές για μέσα Ιουλίου θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τις επόμενες μέρες, μαζί με τις σύντομες και τοπικά επικίνδυνες βροχές και μπόρες. Φαίνεται ότι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι από τα παλιά, είναι πια ουτοπία… με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις καλλιέργειες.  

Πιο αναλυτικά για αύριο Κυριακή, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες, στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας με βελτίωση από το μεσημέρι και λίγες νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές που αργότερα θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές και στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 19 έως 33 και στα νησιά από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-5 και στα δυτικά μέχρι 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές:

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι ξεκίνησε η 3η πτήση της καρπόκαψας της μηλιάς και η έναρξη των ωοτοκιών υπολογίζεται το χρονικό διάστημα 11-13 Ιουλίου. Οι πρώτες εκκολάψεις υπολογίζονται το χρονικό διάστημα 17-19 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, ενδεικτικός χρόνος επέμβασης, ανάλογα με τον τρόπο δράσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι:

  • 12-16 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών και
  • 18-20 Ιουλίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που στοχεύουν στις νεαρές προνύμφες.

Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ