Καιρός

21 Ιουλίου 2019 17:43

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με ζέστη, βοριάδες και τοπικές μπόρες ξεκινά η εβδομάδα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ενώ η «μονομαχία» της ζέστης με το δροσερό μελτέμι καλά κρατεί, από την Δευτέρα ουσιαστικά εμφανίζονται πάλι, οι απογευματινές βροχές και μπόρες που τα τελευταία χρόνια μας έχουν γίνει στενός κορσές...καλοκαιριάτικα. 

Πιο αναλυτικά για αύριο  Δευτέρα περιμένουμε το πρωί γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα Ηπειρωτικά θα συννεφιάσει με πιθανότητα να βρέξει για λίγο τοπικά στα βόρεια ορεινά.

Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 35 και στα νησιά από 23  έως 34  βαθμούς Κελσίου.

Θα φυσούν βοριάδες, εντάσεως 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 22/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, αναμένεται, η είσοδός του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες με αγγουριές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στους νομούς Μαγνησίας–Καρδίτσας-Λάρισας -Τρικάλων-και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα: Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται στρογγυλές ή γωνιώδεις κίτρινες κηλίδες και στην κάτω επιφάνεια του φύλλου σχηματίζονται υπόλευκες εξανθήσεις.
Συνθήκες ανάπτυξης: Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη και τη μετάδοση της ασθένειας είναι η υγρασία και ο χρόνος διαβροχής των φύλλων. Δύο με έξι ώρες δρόσου είναι αρκετές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό καιρό με θερμοκρασίες από 15ο έως 25ο C (άριστη 16ο – 22ο C).

Καταπολέμηση: 

  1. Απομακρύνουμε από τα φυτά τα προσβεβλημένα από τον περονόσπορο φύλλα. 
  2. Ψεκασμός των φυτών μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ