Καιρός

22 Ιουλίου 2019 17:38

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σε θερινό «τέμπο», με ότι αυτό σημαίνει για τις καλλιέργειες θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες. Οδηγίες από γεωπόνους.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Τα ζεστά μεσημέρια, τα δροσερά βράδια, η πρωινή ηλιοφάνεια, οι απογευματινές μπόρες στα βουνά και το μελτέμι στο Αιγαίο, είναι ένα δείγμα ενός, εξαίρετου για την εποχή μείγματος καιρού.

Την Τρίτη αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός, αρχικά σε ολόκληρη την χώρα, αλλά το μεσημέρι κα το απόγευμα, στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει, με τοπικές μπόρες στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας και με σποραδικές καταιγίδες στα βορειοανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 16 έως 36 βαθμούς και στα νησιά από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα. 

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 23/7/2019 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου διαπιστώθηκε Περονόσπορος στην πατάτα του Οροπεδίου Λασιθίου. Το τελευταίο 24ωρο επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από περονόσπορο, καθώς σημειώθηκαν βροχές συνολικού ύψους 10 χιλ. και επικράτησαν συνθήκες υψηλής σχετικής υγρασίας (16 συνεχόμενες ώρες με μέση σχετική υγρασία 95% και μέση θερμοκρασία 18 οC) .

Οι παραπάνω συνθήκες ευνοούν την εμφάνιση προσβολών που θα γίνουν αντιληπτές από 21–22 Ιουλίου, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο του «κλεισίματος των φυτών» και μετά.

Συνιστάται στις καλλιέργειες που δεν είναι πρόσφατα καλυμμένες να γίνει άμεση επέμβαση με διεισδυτικά ή διασυστηματικά σκευάσματα ή μίγματα αυτών με σκευάσματα επαφής. Ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας έχουν οι καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στο στάδιο του κλεισίματος. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ