Καιρός

17 Σεπτεμβρίου 2019 17:52

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Προμηνύματα φθινοπώρου "βλέπουν" οι μετεωρολόγοι για την Τετάρτη. Συμβουλές προς τους αγρότες από ειδικούς.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

«Μεταβατική» και καλοκαιρινή η Τετάρτη, καθώς η Πέμπτη έρχεται πιο φθινοπωρινή, με υποχώρηση της θερμοκρασίας, βροχές και μπόρες που τόσο πολύ περιμένουν οι καλλιεργητές. 

Την Τετάρτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες στα δυτικά και γενικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη την χώρα και μόνο το απόγευμα θα συννεφιάσει τοπικά στα βόρεια. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 33 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 34 βαθμούς και στα νησιά από  20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ, στα πελάγη 5 μποφόρ και νοτιότερα 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 18/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκε η πτήση του εντόμου tuta absoluta στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, η οποία συνεχίζεται. Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι υψηλοί Έχουν παρατηρηθεί οι πρώτες προσβολές στα φύλλα και στους καρπούς των φυτών στις καλλιέργειες βιομηχανικής τομάτας. Το έντομο έχει πολλές γενεές και σύντομο βιολογικό κύκλο.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά οι ψεκασμοί να γίνονται κατά προτίμηση μετά τη δύση του ηλίου και με ένα μόνο εκλεκτικό εντομοκτόνο (για tuta absoluta). Επανάληψη μετά από μια εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για του αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ