Καιρός

03 Οκτωβρίου 2019 17:30

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σε όλο και περισσότερες περιοχές εξαπλώνονται οι φθινοπωρινές βροχές και καταιγίδες. Οδηγίες από τους ειδικούς.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Το φθινόπωρο που επέστρεψε σήμερα, εξαπλώνεται την Πέμπτη σιγά-σιγά, με βροχές και καταιγίδες, σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, γεγονός που σίγουρα ικανοποιεί τους καλλιεργητές, καθώς θα ξεδιψάσει την γη και θα ποτίσει τις δενδροκαλλιέργειες και δη τους ελαιώνες.

Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, στα κεντρικά, στα βόρεια και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και σταδιακά ανά περιοχή, θα είναι ισχυρά. Για τις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις, που θα πυκνώνουν, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία σε πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στα πελάγη 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι, στα δυτικά και στην Μακεδονία, οι άνεμοι θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 4/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, σε εξέλιξη βρίσκεται ο βοτρύτης στις καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου με (7-10 σταυρούς), στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.  Ο βοτρύτης προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας (στελέχη, φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξανθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή.

Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λπ.). Αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους18-230C. Την είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων. Για την καταπολέμηση το Περιφεριακό Κέντρο συνιστά τη μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες. Παράλληλα, την τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση - καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης.

Παράλληλα, συνιστά, τη χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ