Καιρός

11 Οκτωβρίου 2019 17:31

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Σταδιακά από το Σάββατο, κυρίως όμως από την Κυριακή, ο Οκτώβριος αλλάζει πρόσωπο. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Από το Σάββατο και κυρίως από την Κυριακή, ο Οκτώβριος θα μας δείξει το χαμογελαστό του πρόσωπο με λιακάδες, βοριαδάκι στο Αιγαίο, αρκετή ζέστη αλλά και σχετική ψύχρα τη νύχτα και το πρωί.

Για το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα, με πρωινές και βραδινές ομίχλες στα δυτικά και βόρεια. Μόνο το πρωί στην κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία, στην Στερεά, στην Εύβοια και στην βόρεια Κρήτη αναμένονται συννεφιές με τοπικό ψιλόβροχο, όμως αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ και το μεσημέρι τοπικά έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 12/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, τα συμπτώματα της βοτρυοσφαίριας στη φιστικιά αυτή την εποχή είναι χαρακτηριστικά. Παρατηρούνται ξηράνσεις φύλλων, καρπών και ταξικαρπιών, καθώς και ολόκληρων κλάδων. Τα προσβεβλημένα όργανα που απομένουν πάνω στα δένδρα αποτελούν πηγή μολύσματος για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

  1. Συλλογή και καταστροφή όλων των προσβεβλημένων οργάνων πριν πέσουν τα φύλλα, γιατί τώρα διακρίνεται η προσβεβλημένη από την υγιή βλάστηση.
  2. Απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών, πεσμένων στο έδαφος φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα.

Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος να γίνει με τον τοπικό γεωπόνο. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ