Καιρός

12 Οκτωβρίου 2019 17:31

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Νέα περίοδος ανομβρίας και αυξημένη θερμοκρασία αναμένουν οι ειδικοί. Τι συμβουλεύουν τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Μετά και τα ψιλόβροχα του Σαββάτου, σε τροχιά βελτίωσης θα κινηθεί ο καιρός από την Κυριακή, με φθινοπωρινές λιακάδες, βοριαδάκια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που θα έχουν μάλιστα και συνέχεια, στην «καρδιά» του Οκτωβρίου.

Την Κυριακή αναμένονται τοπικές ομίχλες το πρωί και το βράδυ στα ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη την χώρα. Η θερμοκρασία, σε άνοδο, θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 28 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Θα φυσούν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. 

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 13/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, το κυκλόκονιο προσβάλει κυρίως τα φύλλα προκαλώντας αποφύλλωση και εξασθένιση των ελαιοδέντρων.  Θερμοκρασίες 16-20οC και βροχερός ή πολύ υγρός καιρός ευνοούν νέες φθινοπωρινές μολύνσεις που εκδηλώνονται µε την εμφάνιση χαρακτηριστικών καστανών κυκλικών κηλίδων γνωστών ως «µάτια παγωνιού» στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Οι μολύνσεις γίνονται κυρίως το φθινόπωρο αλλά και την άνοιξη.

Ευπαθείς ποικιλίες είναι η Θρουμπολιά, η Καλαμών, η Άμφισσας, η Τσουνάτη. Η Κορωνέϊκη (ψιλολιά) είναι περισσότερο ανθεκτική. Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα εξασφαλίζουν σωστό αερισμό και φωτισμό και αποτρέπουν την ανάπτυξη της ασθένειας. Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά προληπτικούς ψεκασμούς µε εγκεκριμένα μυκητοκτόνα σε ελαιώνες περιοχών αυξημένης υγρασίας µε την έναρξη των βροχών και μέσα στο χειμώνα μετά τη συγκομιδή. Κατά την εφαρμογή μυκητοκτόνων θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συνιστώμενη δόση και στον χρόνο αναμονής μέχρι τη συγκομιδή. Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής διάγνωση να γίνεται με τον τοπικό γεωπόνο.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ