Καιρός

13 Οκτωβρίου 2019 17:17

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Πρόωρο “καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου” προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Τι πρέπει να προσέχουν οι καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η «αυγουστιάτικη καλοκαιρία» θα συνεχιστεί σχεδόν ολόκληρη την εβδομάδα, κάτι σαν πρόωρο «καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου», με λιακάδες, ομίχλες, υγρασία και θερμοκρασίες Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει εγρήγορση για τους καλλιεργητές, ποτίσματα και φυσικά ψεκασμούς.

Την Δευτέρα αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, ενώ γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός σε ολόκληρη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, τοπικά στο Αιγαίο έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 14/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου αναφέρει σχετικά με το φουζικλάδιο στα μηλοειδή, πως για τον δραστικό περιορισμό των αρχικών μολυσμάτων του μύκητα την άνοιξη, συστήνεται την περίοδο αυτή η καταστροφή των περιθηκίων, με ενσωμάτωση των πεσμένων φύλλων στο έδαφος, καθώς και με αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων από την ασθένεια κλάδων και κλαδίσκων.

Σε οπωρώνες με σημαντικές προσβολές από τους μύκητες, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνεται ψεκασμός του φυλλώματος των δένδρων με ουρία ή με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση. Εναλλακτικά, συνιστά ανάλογο ψεκασμός των πεσμένων στο έδαφος φύλλων. Τα ανωτέρω μέτρα είναι αποτελεσματικά, εφόσον εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών μιας περιοχής, διότι τα μολύσματα των παθογόνων (ασκοσπόρια) μεταφέρονται με τον άνεμο και μολύνουν σε μεγάλες αποστάσεις. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ