Καιρός

14 Οκτωβρίου 2019 17:21

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζεται η φθινοπωρινή... καλοκαιρία με ηλιοφάνεια και ζέστη το πρωί και ψύχρα τις βραδινές ώρες. Οδηγίες για τους αγρότες.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Φθινοπωρινής καλοκαιρίας συνέχεια με ηλιοφάνεια, ζέστη, κάλμες αλλά και ομίχλες και σχετική ψύχρα τη νύχτα και το πρωί.

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες και ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10  έως 29 και νοτιότερα από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και μόνο στα πελάγη οι βοριάδες θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 4 και στο Αιγαίο τα 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 15/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων αυτή την εποχή, που ακολουθεί την περίοδο της συγκομιδής και μέχρι τον λήθαργο των δένδρων, συνιστώνται μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων και επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά, που αποσκοπούν στη δραστική μείωση των πληθυσμών των εχθρών (έντομα, ακάρεα), καθώς και στη μείωση των μολυσμάτων μυκητολογικών και βακτηριολογικών ασθενειών που έχουν απομείνει στις καλλιέργειες. Αυτές οι επεμβάσεις θεωρούνται ως απαραίτητες, διότι καθιστούν την καταπολέμηση των φυτοπαρασίτων κατά την επόμενη βλαστική περίοδο περισσότερο αποτελεσματική και οικονομική.

Ειδικότερα για το βακτηριακό έλκος στη ροδακινια, τη νεκταρινια, τη βερικοκια, τη δαμασκηνια και την κερασια, οι περίοδοι φθινοπώρου και χειμώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την πρόκληση νέων μολύνσεων από το βακτήριο (ευπάθεια φυτικών ιστών, κατάλληλες καιρικές συνθήκες). Για την προστασία των δένδρων από το βακτήριο, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά να γίνεται ένας ψεκασμός στην έναρξη και ένας στο 75% της φυλλόπτωσης, με κατάλληλα και εγκεκριμένα για τις καλλιέργειες σκευάσματα.  Με ξηρό καιρό και πριν την διενέργεια του πρώτου ψεκασμού, συνιστάται η αφαίρεση και η καύση των προσβεβλημένων κλάδων και η προστασία με κατάλληλα σκευάσματα των πληγών και των τομών κλαδέματος. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος να γίνει με τον τοπικό γεωπόνο.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ