Καιρός

11 Νοεμβρίου 2019 17:33

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Έντονα φαινόμενα, σε πολλές περιοχές απειλητικά για τις καλλιέργειες, αναμένονται από την Τρίτη. Οδηγίες από τους ειδικούς.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Μετά την παροδική βελτίωση του καιρού, νέα ισχυρή κακοκαιρία ενσκήπτει στην χώρα, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες, που ενδεχομένως δημιουργήσουν προβλήματα σε στεριά και θάλασσα. Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τις καλλιέργειες και φροντίδα για τις απορροές των κτημάτων!

Την Τρίτη αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες που ενδεχομένως να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες, πρώτα στο Ιόνιο κι αργότερα στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 24 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Οι νοτιάδες στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 9 και τοπικά τα 10 μποφόρ, δε στο Αιγαίο τα 6 με 7 μποφόρ. 

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 12/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, τα προληπτικά μέτρα για την  Καρυδιά κατά τις νέες φυτεύσεις είναι:

Η κυριότερη ασθένεια των καρπών της καρυδιάς είναι η βακτηρίωση και των φύλλων η ανθράκωση. Επίσης, σοβαρές προσβολές στον κορμό και το ριζικό σύστημα προκαλούν η φυτόφθορα και η σηψηρριζία. Οι ασθένειες αυτές μπορούν να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν, με τη λήψη βασικών προληπτικών μέτρων, τόσο πριν, όσο και μετά την εγκατάσταση των νέων καρυδεώνων.

Προληπτικά μέτρα πριν και κατά τη φύτευση:

  1.  Η καλλιέργεια της καρυδιάς θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου και ιδιαίτερα το διάστημα της ανθοφορίας.
  2. Αποφασιστικός παράγοντας είναι το στραγγερό έδαφος, γιατί η καρυδιά αποκτά βαθύ και πλούσιο ριζικό σύστημα.
  3. Η βαθιά άροση πριν τις νέες φυτεύσεις βοηθά στη γρήγορη ανάπτυξη και επέκταση του ριζικού συστήματος, και κατά συνέπεια στην επιτυχημένη και γρήγορη εγκατάσταση της νέας φυτείας.
  4. Η καλλιέργεια του επιλεγμένου αγρού με σιτηρά πριν την εγκατάσταση του δενδροκομείου, μειώνει τον κίνδυνο προσβολών από εδαφογενείς μύκητες.
  5. Η επιλογή υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς πολλές φορές οι ασθένειες που εμφανίζονται στα δένδρα προέρχονται από τα φυτώρια.
  6. Η ζώνη εμβολιασμού θα πρέπει να είναι 10-15 cm πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
  7. Καλό είναι οι παραγωγοί να κάνουν τις απαραίτητες εδαφολογικές αναλύσεις πριν την εγκατάσταση, ώστε να γνωρίζουν τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία και να προσθέτουν τα απαραίτητα λιπάσματα πριν το όργωμα.
  8. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις αποστάσεις φύτευσης των δένδρων. Με τις πυκνές φυτεύσεις αυξάνεται η σχετική υγρασία, η οποία ευνοεί την εμφάνιση ασθενειών στα φύλλα και στους καρπούς.

Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ