Καιρός

20 Νοεμβρίου 2019 17:29

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Συνεχίζονται κι αύριο οι βροχές κυρίως στα ανατολικά. Δείτε τις ειδικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι σημερινές επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες που πλήττουν τα δυτικά και βόρεια, αύριο Πέμπτη μετακομίζουν ανατολικότερα, επιμένοντας να μας κρατούν σε επιφυλακή.       

Πιο αναλυτικά για αύριο Πέμπτη, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το πρωί στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και από το απόγευμα στην Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά και  την Εύβοια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 11 έως 21 και νοτιότερα από  15  έως  23  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά, νότιοι, νοτιοανατολικοί 4 με 5, στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. 

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 21/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου, όσον αφορά στις καλλιέργειες μηλιάς και αχλαδιάς και για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου, συνιστά μέτρα που στοχεύουν στη σοβαρή μείωση και πλήρη καταστολή της παραγωγής ασκοσπορίων που δημιουργούν τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη άνοιξη.

Λόγω της ευκολίας μεταφοράς των ασκοσπορίων με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, τα μέτρα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε όλα τα δενδροκομεία της περιοχής.

Αναλυτικότερα, το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά την αφαίρεση με κλάδεμα και κάψιμο των προσβεβλημένων από το προηγούμενο έτος βλαστών. Συνιστά, επίσης, ψεκασμό, λίγο πριν την έναρξη πτώσης των φύλλων με ένα κατάλληλο μυκητοκτόνο, ο οποίος εμποδίζει το σχηματισμό περιθηκίων και την παραγωγή ασκοσπορίων.

Εναλλακτικά, συνιστά τη συγκέντρωση και κάψιμο ή παράχωμα των φύλλων των δέντρων (όπου είναι δυνατόν), μόλις ολοκληρωθεί η πτώση τους ή ψεκασμός με διάλυμα ουρίας στα πεσμένα φύλλα. Μπορεί, επίσης, να γίνει ψεκασμός των δέντρων με σκευάσματα ουρίας, λίγο πριν την έναρξη της πτώσης των φύλλων, που ευνοεί τη μετέπειτα αποσύνθεσή τους στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή δημιουργίας τοξικότητας.

Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροστατευτικών να γίνεται με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ