Καιρός

03 Δεκεμβρίου 2019 17:13

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ισχυρά αναμένεται να είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Έρχονται τα «Νικολοβάρβαρα» και όπως κάθε χρόνο, ο χειμώνας, για πρώτη φορά, «δείχνει τα δόντια του», τουλάχιστον για λίγο. 

Την Τετάρτη αναμένονται, στα κεντρικά και βόρεια, βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα, που ενδεχομένως τοπικά να είναι ισχυρά, από το μεσημέρι, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, που θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν και στα βουνά της Πελοποννήσου.  

Η θερμοκρασία, σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από – 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 18 βαθμούς και νοτιότερα από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια, εντάσεως 5 με 7 μποφόρ, τοπικά έως 8 μποφόρ. Στα δυτικά να πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, που θα γυρίσουν αργότερα σε βορειοανατολικούς, εντάσεως 6 με 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 4/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, συνεχίζεται η παρουσία του περονόσπορου στις καλλιέργειες με τομάτα θερμοκηπίου σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Σερβωτά Τρικάλων και Λάρισα. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Ο μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).  Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε όσους παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Συνιστά, επίσης, επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ