Καιρός

07 Δεκεμβρίου 2019 17:17

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Ευκαιρία για καλλιεργητικές εργασίες δίνει η καλοκαιρία των επόμενων ημερών. Οδηγίες από ειδικούς.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

   

Ο «μαλακός καιρός» θα συνεχιστεί λίγο-πολύ το επόμενο διήμερο, προσφέροντας ευκαιρίες για κάθε είδους εξωτερικές δραστηριότητες, όπως σπορά, ράντισμα, λιομάζωμα.     

Την Κυριακή αναμένονται λίγες νεφώσεις, με τοπικές βροχές κατά διαστήματα στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα, από το απόγευμα και στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 20 βαθμούς και νοτιότερα από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικούς άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, στα νότια πελάγη έως 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για τους Αγρότες - κάρτα - 8/12/2019

Οδηγίες για αγρότες 

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης,  διαπιστώνεται (αφορά όλες τις περιοχές) Φουζικλάδιο Μηλιάς και Αχλαδιάς.

  • Σε οπωρώνες που παρουσιάζουν σημαντικές προσβολές συνιστάται ψεκασμός των φύλλων, καθώς και των πεσμένων στο έδαφος φύλλων με ένα μυκητοκτόνο. Ο ψεκασμός αυτός αποσκοπεί στην παρεμπόδιση παραγωγής ασκοσπορίων (καταστροφή των περιθηκίων) που θα αποτελέσουν αρχικά μολύσματα για τη νέα χρονιά.
  • Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και κάψιμο των προσβεβλημένων κλάδων. Συλλογή των πεσμένων φύλλων και κάψιμο ή/και βαθύ παράχωμα.
  • Η καταστροφή των αρχικών μολυσμάτων όπως συστήνεται παραπάνω, είναι αποτελεσματικότερη όταν είναι γενικής εφαρμογής σε μία περιοχή από όλους τους παραγωγούς.
  • Οι παραπάνω επεμβάσεις και καλλιεργητικά μέτρα προστατεύουν τα δέντρα και από την σεπτορίωση της Αχλαδιάς. 

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ