Καιρός

10 Δεκεμβρίου 2019 17:25

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Επιμένει η κακοκαιρία, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι δυνατές βροχές και μπόρες, έστω και διακοπτόμενες, θα συνεχιστούν το επόμενο διήμερο, κινούμενες όλο και ανατολικότερα. Οι νοτιάδες σταδιακά θα γυρίσουν σε βοριάδες και τα χιόνια θα περιοριστούν, κυρίως στους βόρειους ορεινούς όγκους.

Την Τετάρτη, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία και στις Σποράδες, καθώς και στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν, κατά τόπους πυκνά, στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 βαθμό έως 16 βαθμούς και νοτιότερα από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες στα νότια, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες, που θα φτάσουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 11/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και όσον αφορά στη ΜΟΝΙΛΙΑ στα πυρηνόκαρπα, οι μουμιοποιημένοι καρποί που παρέμειναν πάνω στο δέντρο είτε στο έδαφος, διατηρούν το μόλυσμα της Μονίλιας σε όλη την διάρκεια του χειμώνα. Ο μύκητας προσβάλει και τα κλαδιά, δημιουργώντας πληγές από τις οποίες εκρέει κόμμι και σχηματίζονται έλκη. Από τους καρπούς και τα έλκη θα προέλθουν οι πρωτογενείς μολύνσεις που θα μολύνουν τα άνθη.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, σημαντικό μέτρο πρόληψης της ασθένειας είναι η εξαφάνιση των αρχικών εστιών μόλυνσης. Αυτό μπορεί να γίνει με τον καθαρισμό και την καταστροφή όλων των κλάδων που φέρουν έλκη, καθώς και των μουμιοποιημένων καρπών στα δέντρα και το έδαφος. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ