Καιρός

15 Δεκεμβρίου 2019 17:39

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και ο Δεκέμβρης γίνεται Οκτώβρης, με σχετικές λιακάδες, νοτιάδες, υγρασία και ...20αρια. Φαίνεται ότι θα έχουμε χριστουγεννιάτικους ψεκασμούς.

Ο καιρός για τους αγρότες

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό με λίγες νεφώσεις, κυρίως στα δυτικά και την Κρήτη. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 17  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 19  και νοτιότερα από 10 έως 19  βαθμούς Κελσίου.

Νοτιάδες θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια 3 με 4 μποφόρ και βοριάδες στα νοτιοανατολικά μέχρι 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Δευτέρα σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 16/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης,  διαπιστώνεται Σήψη του Λαιμού. Συνιστάται εκρίζωση και καταστροφή των έντονα προσβεβλημένων και ξερών δένδρων (να δοθεί προσοχή ώστε να αφαιρεθεί ολόκληρο το ριζικό σύστημα) και απολύμανση του εδάφους.

  • Αποκάλυψη (ξελάκκωμα) του λαιμού των προσβεβλημένων δένδρων μέχρι τις ρίζες, αφαίρεση του προσβεβλημένου φλοιού και καμβίου με ζώνη 2 εκατ. υγιούς ιστού και επάλειψη με χαλκούχο σκεύασμα στην υψηλότερη συνιστώμενη δόση (βορδιγάλλεια πάστα). Μετά την ξήρανση της πάστας γίνεται επάλειψη με προστατευτικό πληγών ή λινέλαιο ή καθαρή πίσσα.
  • Ξελάκκωμα και επάλειψη των δένδρων γύρω από την εστία προσβολής με την ίδια πάστα όπως παραπάνω ή ψεκασμός με έτοιμο χαλκούχο στην ισχυρότερη συνιστώμενη δόση ή ριζοπότισμα.
  •  Καλή στράγγιση του οπωρώνα τη χειμερινή περίοδο.
  • Οι επεμβάσεις με χαλκούχα στο έδαφος να γίνονται μόνο αν υπάρχει ανάγκη, διότι ο χαλκός συσσωρεύεται και δημιουργεί προβλήματα τοξικότητας ειδικά στα όξινα εδάφη.

Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ