Καιρός

08 Ιανουαρίου 2020 17:26

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Απέρχεται η κακοκαιρία, όμως ο παγετός στήνει "παγίδες" σε δρόμους και αγρούς. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η αργόσυρτη αποχώρηση της κακοκαιρίας συνεχίζεται, με τον παγετό να επιμένει περισσότερο από τους βοριάδες το επόμενο διήμερο, μετατρέποντας τις ηλιόλουστες ημέρες σε «ψευτοαλκυονίδες», με τον πάγο να απειλεί και τις καλλιέργειες.

Την Πέμπτη, ενώ στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός, με πολλές ώρες ηλιοφάνειας, στην Κρήτη οι τοπικές βροχές και στα ορεινά οι ασθενείς χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι.  Η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, παρά τον παγετό το πρωί και το βράδυ, θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -6 έως 14 βαθμούς, ενώ νοτιότερα και στα νησιά θα κυμανθεί από 7 έως 14  βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ στα δυτικά, ενώ στα ανατολικά και στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 με 8 μποφόρ, νωρίς το πρωί τα 9 μποφόρ, με εξασθένηση αργότερα.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 9/1/2020

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η διατήρηση της ελιάς σε θρεπτική ισορροπία αυξάνει την αντοχή τους στις ασθένειες, καθώς επίσης και σε συνθήκες έλλειψης νερού και μειώνει την καρπόπτωση. Η αγωγή λίπανσης στην ελιά θα πρέπει να στηρίζεται σε προηγηθείσα ανάλυση εδάφους που επαναλαμβάνεται κάθε τρία με πέντε χρόνια και να συνδυάζεται, όπου θεωρείται αναγκαίο, και με φυλλοδιαγνωστική, με στόχο  την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής ισορροπίας θρέψης. Για το πρόγραμμα λίπανσης είναι απαραίτητα: 

  1. Η γνώση της μηχανικής σύστασης του εδάφους, του pH, της αγωγιμότητας, του % ποσοστού της οργανικής ουσίας και του ανθρακικού ασβεστίου.                                                                              
  2. Η παραγωγική κατεύθυνση (επιτραπέζια ή ελαιοποιήσιμη)          
  3. Η φαινολογική κατάσταση των δένδρων και η ύπαρξη εχθρών ή ασθενειών
  4. Το πρόγραμμα και το σύστημα άρδευσης η ηλικία και η πυκνότητα φύτευσης των δένδρων.

Γενικά η ποσότητα του χορηγουμένου αζώτου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10Kg/στρέμμα και στα πιο παραγωγικά κτήματα. Συνιστάται η λίπανση αζώτου να γίνεται από τα μέσα του χειμώνα μέχρι την ανθοφορία ενώ ένα μέρος της να χορηγείται το θέρος  (σε αρδευόμενους ελαιώνες).  Σε περιοχές με έντονη βροχόπτωση και σε αρδευόμενους ελαιώνες να αποφεύγεται η λίπανση του αζώτου τον χειμώνα. Επισημαίνεται πως η υπερβολική λίπανση αζώτου ευνοεί την ανάπτυξη πολλών παθογόνων (εντόμων και μυκήτων).

Η φωσφορική λίπανση, σε μέσης γονιμότητας εδάφη πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 1/3 του χορηγούμενου αζώτου. Για τον καθορισμό της φωσφορικής λίπανσης είναι απαραίτητη η φυλλοδιαγνωστική εξέταση. Η καλιούχος λίπανση συστήνεται μεταξύ 8 Kgr / στρέμμα για ξηρικές καλλιέργειες και 10 - 15 kgr / στρέμμα για αρδευόμενες, ανάλογα πάντα με την παραγωγή σε ελαιόκαρπο. Συνιστάται κάθε έτος λίπανση συντήρησης 1-2 μονάδων Καλίου. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ