Καιρός

27 Ιανουαρίου 2020 17:38

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Καλός θα είναι ο καιρός με λιακάδες που θα κρατήσουν τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Μετά τις φθινοπωρινές βροχές και τη θολούρα που κουβάλησαν οι νοτιάδες, από αύριο ο Δυτικός Πονέντες θα τις περιορίσει αρκετά. Φέρνοντας αρκετές λιακάδες, που θα κρατήσουν τον υδράργυρο σε υψηλά επίπεδα, με συνέπεια οι ιώσεις σε φυτά, δέντρα και ανθρώπους να κάνουν θραύση.

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες στα Ηπειρωτικά και τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες το πρωί στα ανατολικά και το νότιο Αιγαίο, που γρήγορα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πυκνότερες κυρίως στα δυτικά με πιθανότητα να βρέξει τοπικά στις βορειότερες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα Κεντρικά από  4  έως 16  και νοτιότερα από 9  έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 5 και στις Κυκλάδες και την Κρήτη έως 6 μποφόρ

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - 28/1/2020

Οδηγίες για αγρότες

«Το κλάδεμα στη φιστικιά συνιστάται να γίνεται αργά το χειμώνα (να αρχίζει από τέλος Ιανουαρίου) και πάντα πριν από το ξεκίνημα των οφθαλμών. Γενικά, το κλάδεμα πρέπει να είναι ελαφρό και να αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος και στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου.

Το αυστηρό κλάδεμα ευνοεί το μεγάλο ποσοστό κλειστών καρπών. Τα αρσενικά δεν πρέπει να κλαδεύονται, προκειμένου να αποκτήσουν μεγαλύτερο ύψος από τα θηλυκά και να διευκολύνεται έτσι η επικονίαση. Κλαδεύονται μόνο στην περίπτωση που η ανάπτυξή τους εμποδίζει εκείνη των θηλυκών.

Το κλάδεμα πρέπει να διενεργείται πάντα με ξηρό καιρό και να αποφεύγονται οι πολλές και οι μεγάλες τομές.  Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται οι τομές κοντά στον κορμό ή στη διακλάδωση βραχιόνων καθώς και οι οριζόντιες τομές που συγκρατούν νερό.  Οι τομές κλαδέματος πρέπει άμεσα να απολυμαίνονται, με πλήρη κάλυψή τους με μυκητοκτόνο πάστα. Επίσης, κατά το κλάδεμα καλό είναι να γίνεται συχνά απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος σε διάλυμα χλωρίνης 10%. Από πλευράς φυτοπροστασίας έχει μεγάλη σημασία κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται όλοι οι ξηροί κλάδοι, να συγκεντρώνονται και να καίγονται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών Γεωπόνων».

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ