Καιρός

29 Ιανουαρίου 2020 17:10

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Που και πότε αναμένονται βροχοπτώσεις και χιόνια. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

 

Ο χειμώνας από την βόρεια Ευρώπη που έχει φωλιάσει μας στέλνει ασθενείς μπόρες και λίγα χιόνια στα βουνά.

Την Πέμπτη αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια, καθώς και σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία, στην Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά το απόγευμα και από τα δυτικά ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.

Η θερμοκρασία, σε μικρή πτώση, θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -2 έως 17 βαθμούς και νοτιότερα από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, στα πελάγη 7 μποφόρ, που θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 30/1/2020

Οδηγίες για τους αγρότες

Η αμυγδαλιά καρποφορεί στους βλαστούς του προηγούμενου έτους και στα ημιμόνιμα καρποφόρα όργανα.

Στην αμυγδαλιά θα πρέπει να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερα καρποφόρα όργανα για να επιτευχθεί μεγαλύτερος αριθμός αμυγδάλων. Πρέπει να εφαρμόζεται ελαφρύ κλάδεμα, σχεδόν σαν κλαδοκάθαρο. Να αφαιρούνται τα παλιά και γερασμένα κλαδιά καθώς επίσης και τα λαίμαργα.

Ανά 2-3 χρόνια καλό θα είναι να αφαιρούνται βραχίονες και βλαστούς που εμποδίζουν τον αερισμό και το φωτισμό της κόμης, καθώς επίσης βοηθούν στην καλύτερη πρόσβαση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος για την αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών της καλλιέργειας.

Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των δενδρυλλίων δεν θα πρέπει να γίνεται αυστηρό κλάδεμα και η διαμόρφωση του σχήματος θα πρέπει να ξεκινάει από το 2ο - 3ο έτος ανάλογα με την ζωηρότητα του φυτού.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ