Καιρός

20 Φεβρουαρίου 2020 06:04

Ο καιρός την Τσικνοπέμπτη: ισχυρές καταιγίδες και χιόνια

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα εκδηλωθούν τα εντονότερα φαινόμενα. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

 

Πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού την Τσικνοπέμπτη, με βροχές και  - κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, με σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά, γρήγορα και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Το βράδυ στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στα πελάγη 7 μποφόρ. Όμως, βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων, στο Ιόνιο τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και προς το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3-4 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα θα είναι βόρειοι, με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν μεταβλητών διευθύνσεων άνεμοι, 3-4 μποφόρ, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, 4-5 μποφόρ, βαθμιαία 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές, δε στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα και με σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Το βράδυ στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Θα πνέουν άνεμοι αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειους, 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από το μηδέν έως τους 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, η μέγιστη τιμή της θα είναι, κατά τόπους, 3-5 βαθμούς χαμηλότερη).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Το βράδυ στα βόρεια τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο 7 μποφόρ, μετά το μεσημέρι τοπικά 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, κατά τόπους 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές από τα βόρεια και βαθμιαία, κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα, με σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, πιθανώς πρόσκαιρα πιο πυκνές στην ανατολική Στερεά. Στα βόρεια θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, το βράδυ στα ανατολικά 7 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βορείων διευθύνσεων, με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, κατά τόπους, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία από το απόγευμα στις Κυκλάδες θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς και το βράδυ θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα, πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, στα νότια 6 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Παρασκευή

Για την Παρασκευή προβλέπονται, στα δυτικά λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα νοτιοδυτικά τις πρωινές ώρες, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχές, στα ορεινά με χιονοπτώσεις και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, όμως από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα νοτιοανατολικά, 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι γρήγορα σε βόρειους-βορειοδυτικούς, 6 με 8 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ