Καιρός

01 Απριλίου 2020 06:04 Τελευταία ενημέρωση : 01 Απριλίου 2020 12:32

O καιρός την Πρωταπριλιά: παγωνιά, βροχές και χιονοπτώσεις

Διάβασέ μου το...

Που αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα. Από ποιες διευθύνσεις και πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Πόσο θα κατρακυλήσει ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Επιδείνωση παρουσιάζει από την Πρωταπριλιά ο καιρός, από τα βόρεια-βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και βόρεια χώρα (της τάξεως των 8 με 10 βαθμών Κελσίου), τις ισχυρές βροχές και κατά τόπους τις σποραδικές καταιγίδες, καθώς και τις πυκνές χιονοπτώσεις στη βόρεια χώρα, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι ανατολικών διευθύνσεων άνεμοι που θα πνέουν, στα κεντρικά και τα βόρεια, από το απόγευμα 7 με 8 μποφόρ, ενώ τη νύχτα θα στραφούν σε βόρειους, πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές, ενώ υπάρχει πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους-βορειοδυτικούς, 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και με σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και από αργά το απόγευμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Θα πνέουν άνεμοι, από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους, 6 με 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.  

Για την Μακεδονία και την Θράκη προβλέπονται βροχές, αρχικά στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη, οι οποίες γρήγορα στα δυτικά θα ενταθούν και θα είναι τοπικά ισχυρές, ιδιαιτέρως στην κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες, ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά, και θα είναι κατά τόπους πυκνές, από το μεσημέρι ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, αρχικά  της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, σταδιακά της ανατολικής Μακεδονίας και από αργά τη νύχτα και της Θράκης (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα).  Θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, στο Θρακικό Πέλαγος, τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων, 6 με 8 μποφόρ, πιθανώς τη νύχτα στο Θρακικό τοπικά 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, έως 07-08 βαθμούς).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες από τα βόρεια, κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Από αργά το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ τη νύχτα θα σταματήσουν. Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχές από τα βόρεια, που βαθμιαία θα ενταθούν και κυρίως στη Θεσσαλία και στις Σποράδες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς, ενώ σταδιακά θα ενταθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν και σε περιοχές της βόρειας Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα). Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν στα νότια. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους 7 με 8 μποφόρ, πιθανώς τη νύχτα στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι, 4 με 5 μποφόρ, από το απόγευμα νοτιοδυτικοί, 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αναμένονται λίγες νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, που τη νύχτα θα ενταθούν. Στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, αναμένονται λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, από το βράδυ 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι τη νύχτα σε νοτιοδυτικούς, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Πέμπτη

Την Πέμπτη, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις, κατά περιόδους πυκνές, θα σημειωθούν στα ορεινά, ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της βόρειας Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα στην δυτική Μακεδονία θα σταματήσουν γρήγορα. Στις υπόλοιπες περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στα ηπειρωτικά ορεινά και με ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας.

Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο 8 και πιθανώς 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί, 5 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και στα νότια. Παγετός αναμένεται, κατά τόπους, στα βόρεια και στα κεντρικά ηπειρωτικά, τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ