Καιρός

17 Ιανουαρίου 2021 06:33

“Λέανδρος”: ψύχος, παγετός και χιόνια την Κυριακή

Διάβασέ μου το...

Που θα είναι εντονότερες οι χιονοπτώσεις. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Τι καιρό θα κάνει στην Αττική. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται την Κυριακή στις Σποράδες, στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Χαλκιδική, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως στην Εύβοια και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα είναι ολικός. 

Στην σεισμόπληκτη Σάμο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες με μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 4 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 07 βαθμούς Κελσίου. 

Για την Αττική, τις πρώτες πρωινές ώρες προβλέπονται νεφώσεις, με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά και στα βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα) και γρήγορη βελτίωση. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν εκ νέου νεφώσεις. Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, 4-5 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τον -01 έως τους 06 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν. Θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες στο Θερμαϊκό έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Ο υδράργυρος θα δείξει από τους -03 έως τους 02 βαθμούς Κελσίου.

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική αναμένονται νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6-7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους -06 έως τους 03 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία από τους -15 έως τους -04 βαθμούς Κελσίου).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, 5 με 6 μποφόρ, τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Το θερμόμετρο θα δείξει από -02 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο από -08 μέχρι 02 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, με σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές, λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου από αργά το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Το βράδυ οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από -04 έως 07 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Χιόνια θα πέσουν και στα ημιορεινά των βόρειων Κυκλάδων. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι - βορειοδυτικοί, 6 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες με μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και στα ορεινά των Δωδεκανήσων. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 6 μποφόρ, στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από τα βόρεια από τις μεσημβρινές ώρες. Ο υδράργυρος θα δείξει από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, από μηδέν έως 06 βαθμούς Κελσίου).

Ο καιρός την Δευτέρα

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά αναμένονται τοπικές νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και πρόσκαιρα της ανατολικής Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις πρωινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί – βορειανατολικοί, 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και τα βόρεια κατά τόπους ισχυρός και στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ