Καιρός

18 Ιανουαρίου 2021 06:04

“Λέανδρος”: χιόνια και στα πεδινά, κρύο και βοριάδες την Δευτέρα

Διάβασέ μου το...

Σε ποιες περιοχές θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα. Που αναμένεται ισχυρός παγετός. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Κακοκαιρία και την Δευτέρα, στις νότιες κυρίως περιοχές με χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά και ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί- βορειανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ, στα νότια πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και τα βόρεια κατά τόπους ισχυρός και στη Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

Στην σεισμόπληκτη Σάμο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά. Θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, που από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί – βορειοανατολικοί, 4-5 μποφόρ, από αργά το απόγευμα βόρειοι – βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από το μηδέν έως τους 06 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων και γρήγορη βελτίωση. Θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από τους -02 έως τους 03 βαθμούς Κελσίου.

Στην κεντρική Μακεδονία αναμένονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Χαλκιδική, όπου μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και στην Θράκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων χιονοπτώσεων. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις, 3 με 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -06 έως 04 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία από -15 έως -2 βαθμούς Κελσίου)

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις στα βόρεια τμήματα, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες. Στις νοτιότερες περιοχές αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και εξασθένηση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και στη δυτική Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές τις πρώτες πρωινές ώρες, με βαθμιαία εξασθένηση. Θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, στα νότια 7-8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, 3 με 5 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από -02 έως 09 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο από -06 μέχρι 02 βαθμούς Κελσίου).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιόνι ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα στις ανατολικές περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια θαλάσσια -παραθαλάσσια, κατά τόπους ισχυρές στη νότια Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί – βορειοανατολικοί, στα βόρεια με ένταση 3 με 5 μποφόρ και στα νότια 6 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους - βορειοανατολικούς και θα εξασθενήσουν. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από -04 έως 06 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές που γρήγορα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στην Κρήτη. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί – βορειοανατολικοί, 6 με 8 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι-βορειοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 05 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στα ορεινά χιονοπτώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων, ενώ στα βόρεια θα εκδηλωθούν νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4-5 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν αρχικά βόρειοι – βορειοδυτικοί άνεμοι, 4-5 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς, τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, από μηδέν έως 06 βαθμούς Κελσίου).

Ο καιρός την Τρίτη

Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα αναμένεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις πρωινές ώρες θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο καθώς και τη νότια νησιωτική χώρα, που βαθμιαία θα περιοριστούν στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι – βορειοδυτικοί,  4 με 6 μποφόρ, στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση στα δυτικά και βόρεια από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ