Καιρός

11 Ιανουαρίου 2022 06:07

Καιρός - “Διομήδης”: ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και κρύο την Τρίτη

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα, που θα πνέουν δυνατοί άνεμοι. Πόσο χαμηλά θα μείνει ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Ισχυρές βροχές προβλέπεται να φέρει το κύμα κακοκαιρίας «Διομήδης», σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, στην Θεσσαλία, στις Σποράδες, στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία) και στη βόρεια Εύβοια. Τοπικά ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί-βορειοανατολικοί στα δυτικά, 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά οι άνεμοι θα είναι νότιοι, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε βόρειους, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά έως 15 βαθμούς και στο νότιο Αιγαίο τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Θα πνέουν άνεμοι αρχικά από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ, θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα με καταιγίδες .Χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ, στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με βροχές τοπικά ισχυρές στα βόρεια. Χιονοπτώσεις αναμένονται από τη νύχτα στα ορεινά και στα βόρεια ημιορεινά. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ και στα νότια από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες. Οι βροχές στα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα είναι τοπικά ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι στα δυτικά, 3 με 5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν βορειανατολικοί, 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στο νότιο Ιόνιο με μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 4 με 6 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 78 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικά ισχυρές βροχές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια, την κεντρική και ανατολική Στερεά. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 5 με 7 και στις Σποράδες 8 με 9 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν άνεμοι αρχικά από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ, που από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στην Κρήτη. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι, 3 με 5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι ανατολικοί-βορειοανατολικοί, 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη

Για την Τετάρτη προβλέπονται στα δυτικά λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, στις Σποράδες και στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα βαθμιαία στα βόρεια θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Οι άνεμοι θα είναι αρχικά δυτικοί-νοτιοδυτικοί στα νοτιοανατολικά, 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα γίνουν βόρειοι, 5 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν άνεμοι βορειοανατολικοί, 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 4 με 5 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 7 με 8 και στα νησιά τους 13 με 14 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Ειδήσεις σήμερα:

Ισχυρός σεισμός στην Κύπρο

Πέθανε ο Σασόλι

ΕΟΔΥ: rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 155 σημεία




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ