Καιρός

22 Ιανουαρίου 2022 06:38

Καιρός - “Ελπίδα”: κρύο, χιόνια και ισχυροί άνεμοι το Σάββατο

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα είναι εντονότερα τα φαινόμενα της κακοκαιρίας. Πόσο χαμηλά θα κινηθεί ο υδράργυρος. Πολικό ψύχος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες προ των πυλών. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Το Σάββατο, σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, καθώς και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Η κακοκαιρία «Ελπίδα» φέρνει χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Από τις βραδινές ώρες, τοπικές χιονοπτώσεις θα έχουμε επίσης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια και θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσουν στα βόρεια τους 3 με 4 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 6 με 8, στην υπόλοιπη χώρα τους 11 με 13 και μόνο στη νότια νησιωτική Ελλάδα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα ). Πρόσκαιρη εξασθένηση αργά το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 01 βαθμό έως 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με ασθενείς χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -01 βαθμό έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 300 μέτρα). Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 βαθμό έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη τις πρωινές ώρες αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και βαθμιαία βελτίωση. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -04 έως 03 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς και τα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Θα πνέουν άνεμοι βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο τοπικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τον 01 βαθμό έως τους 10 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και στην Κρήτη με σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και από τη νύχτα και στις Κυκλάδες. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους, με ένταση το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα με σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές το πρωί στα νότια. Από το βράδυ, τοπικές χιονοπτώσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στα βόρεια θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα τμήματα θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, από το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Κυριακή

Για την Κυριακή, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, οι οποίες στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Στο Ιόνιο, στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 06 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών, ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ