Καιρός

23 Ιανουαρίου 2022 06:36

Καιρός - “Ελπίδα”: πολικό ψύχος, χιόνια και βοριάδες την Κυριακή

Διάβασέ μου το...

Που θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Επιδείνωση των συνθηκών την Δευτέρα. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Για την Κυριακή, στο πλαίσιο και του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ, προβλέπεται στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στα νησιά του Αιγαίου, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και στην ανατολική Πελοπόννησο, τις πρωινές και εκ νέου τις βραδινές ώρες στη Μακεδονία και στη Θράκη, προβλέπεται χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Στη δυτική Ελλάδα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές, στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις και γρήγορη βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 04 με 07 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός. Η ελάχιστη θερμοκρασία σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές θα κυμαίνεται μεταξύ -06 και -08 βαθμών, ενώ κατά τόπους στα βορειοδυτικά θα είναι -15 βαθμοί Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 6 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 01 βαθμό έως 04 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Από το απόγευμα οι νεφώσεις εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι πρόσκαιρα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα δείξει από -02 έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ. Το απόγευμα βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ εκ νέου θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 βαθμό έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές χιονοπτώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Οι νεφώσεις από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα στην κεντρική Μακεδονία, εκ νέου θα αυξηθούν και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις, οι οποίες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα από το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά πρόσκαιρα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -03 έως 04 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις πρωινές ώρες στα νότια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, 5 με 6 μποφόρ, στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιόνια και από το μεσημέρι πρόσκαιρη βελτίωση. Στις Σποράδες, την Εύβοια και μέχρι το απόγευμα στην ανατολική Στερεά, νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες στις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι κατά διαστήματα πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ από το βράδυ στις Σποράδες και την Εύβοια εκ νέου θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από τον 01 βαθμό έως 07 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 5 με 6 μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις, 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια οι άνεμοι θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου, (σημ: στα βόρεια, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Δευτέρα

Για την Δευτέρα, σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές και χαμηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα, στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, βαθμιαία στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 5 με 7 και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα είναι αρχικά νότιοι-νοτιοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί-βορειοδυτικοί, με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν στα ηπειρωτικά τους 3 με 5 και στα νησιά τους 8 με 10 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες θα πέσουν στα ηπειρωτικά στους -3 με -6, στα βορειοδυτικά στους -12 και στα νησιά στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

Ειδήσεις σήμερα:

Πετρελαιοκηλίδα: Το Περού κήρυξε “κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης” (εικόνες)

ΕΕ- Σίμσον: αγωνία για τα αποθέματα φυσικού αερίου

Σεισμός στην Κρήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ