Καιρός

10 Ιανουαρίου 2023 06:07

Κακοκαιρία: Καταιγίδες, κεραυνοί και χαλάζι την Τρίτη

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα εκδηλωθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα και με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, για την Τρίτη προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, αρχικά στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και σταδιακά στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικά χαλαζοπτώσεις τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο. Από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν τη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες τα Δωδεκάνησα ενώ πρόσκαιρα το μεσημέρι-απόγευμα τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 6 με 8 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 τοπικά 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Ο υδράργυρος στα βόρεια θα φτάσει τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 13 με 16 και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και βαθμιαία με σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν και ο καιρός από το απόγευμα σταδιακά θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 7 μποφόρ στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, 3 με 5 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και βαθμιαία πρόσκαιρα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, 5 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ, πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα με σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα είναι ισχυρά από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων στα δυτικά από το μεσημέρι. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι –νοτιοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ, πιθανώς 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά οι  άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση, με περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 02 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και τη νύχτα στα βόρεια θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί, 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς, εντάσεως 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 4-6 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και κυρίως στα νοτιότερα τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες πρόσκαιρα ισχυρές. Θα πνέουν άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί, 6 με 8 μποφόρ, στα δυτικά τμήματα πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα τμήματα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες και στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα. Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, 6 με 8 μποφόρ, τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Τετάρτη

Για την Τετάρτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με βροχές κυρίως στο Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, όπου θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές, τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 μποφόρ, τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα και στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 10 με 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 με 16 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα κατά τόπους τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγρίνιο: Έβαλε φωτιά στο σπίτι του κι έκανε βουτιά θανάτου στο κενό (εικόνες)

Rapid test δωρεάν την Τρίτη σε 196 σημεία

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προσφέρει απόλυτη στήριξη στον Λούλα



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ