Καιρός

04 Φεβρουαρίου 2023 06:09

Κακοκαιρία “Barbara”: Χιόνια και στην Αθήνα το Σάββατο

Διάβασέ μου το...

Που και πότε θα είναι εντονότερες οι βροχές και οι χιονοπτώσεις ανά την Ελλάδα. Πόσο ισχυροί θα πνέουν οι άνεμοι. Πως θα κινηθεί ο υδράργυρος. Επιδείνωση των συνθηκών την Κυριακή.  Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

-

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού λόγω του βαρομετρικού χαμηλού “Barbara”, το Σάββατο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, αρχικά στα κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές, με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα με σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά - ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, 4 με 6 και βαθμιαία στα δυτικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και θα φθάσει στα βόρεια τους 10 με 12 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 13 με 15 βαθμούς και στα νότια κατά τόπους τους 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν από το βράδυ στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά με χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, 3 με 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι από το βράδυ σε 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, βαθμιαία θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και από το απόγευμα και σε ημιορεινές περιοχές. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί, 3 με 5 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σει βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές. Στη δυτική Μακεδονία αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις. Θα πνέουν άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν, στην κεντρική Μακεδονία έως 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από το μηδέν έως τους 12 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις, 4-6 μποφόρ, από το απόγευμα τοπικά 7 και το βράδυ στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στο εσωτερικό της Ηπείρου, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται αυξημένες νεφώσεις, και βαθμιαία τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς και από το απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ορεινά. Θα πνέουν άνεμοι δυτικοί-βορειοδυτικοί, 4 με 6 και στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και το βράδυ στις Σποράδες θα ενισχυθούν τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις, 4 με 6 και τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Θα πνέουν άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις, 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Από το βράδυ οι άνεμοι στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα).

Ο καιρός την Κυριακή

Για την Κυριακή προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τον ισχυρό παγετό, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και τους βόρειους ανέμους, εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά και τα νότια.

Πιο αναλυτικά προβλέπονται σχεδόν σε όλη τη χώρα αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, μέχρι το μεσημέρι στη Θράκη και τη Χαλκιδική, βαθμιαία στις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, και ακόμα και πεδινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη. Επισημαίνεται ότι οι χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την Εύβοια, τη Βοιωτία και την Αττική θα είναι έντονες. Πρόσκαιρη ύφεση αναμένεται προς το βράδυ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 με 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση στο Ιόνιο το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Ο υδράργυρος θα φτάσει στα βόρεια έως τους 4 με 5 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 6 με 9 βαθμούς, στα νησιά τους 10 με 13 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες - Έλεγχοι και πρόστιμα

Πεντάγωνο - Λατινική Αμερική: Δεύτερο κινέζικο “κατασκοπευτικό μπαλκόνι”

ΕΟΔΥ: Σημεία για rapid test δωρεάν το Σάββατο



ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ