Υγεία - Περιβάλλον

10 Ιουλίου 2019 12:32

Ο Ανδρέας Τζάκης “ξεγέννησε” το πρώτο μωρό στις ΗΠΑ μετά από μεταμόσχευση μήτρας

Διάβασέ μου το...

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ γεννιέται μωρό μετά από μεταμόσχευση μήτρας νεκρής δότριας. Έλληνας ο γιατρός που έκανε τη μεταμόσχευση.

Ο Ανδρέας Τζάκης “ξεγέννησε” το πρώτο μωρό στις ΗΠΑ μετά από μεταμόσχευση μήτρας
-

Το πρώτο μωρό από μήτρα νεκρής δότριας γεννήθηκε σε κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο των ΗΠΑ τον περασμένο Ιούνιο.

Η μητέρα ήταν λίγο πάνω από 30 ετών και είναι η πρώτη που γεννά μετά από επιτυχή μεταμόσχευση μήτρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κλινικής.

Σύμφωνα με την κλινική, πρόκειται για μία από τις δέκα γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στειρότητας και δέχονται το μόσχευμα μήτρας. «Οι γυναίκες που δεν έχουν μήτρα ή έχει αφαιρεθεί η μήτρα τους, έχουν πλέον μια ευκαιρία να κάνουν παιδιά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η μεταμόσχευση μήτρας σε μια γυναίκα είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί την καταστολή του ανοσοποιητικού της συστήματος», αναφέρει ο Έλληνας γενικός χειρουργός, Ανδρέας Τζάκης, που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση.

«Μέσω της έρευνας σκοπεύουμε να κάνουμε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις φυσιολογικές για τις γυναίκες που δεν έχουν αυτήν την επιλογή. Είμαστε υπόχρεοι προς τη δότρια. Η γενναιοδωρία της επιτρέπει στους ασθενείς μας να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους να αποκτήσουν μωρό», συμπληρώνει ο ίδιος.

Andreas Tzakis - γιατρός

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά Μέσα, πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση γυναίκας που γεννά μετά από μεταμόσχευση μήτρας νεκρού ατόμου. Η πρώτη ήταν το 2017 στη Βραζιλία.

Η κλινική εξηγεί η μεταμόσχευση μήτρας «δεν είναι για μια ζωή», αλλά μόνο για έναν ή δύο τοκετούς.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πειραματική διαδικασία υποβλήθηκαν σε ενδελεχείς εξετάσεις και παρακολουθούνται καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Και οι δέκα που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν ηλικίας μεταξύ 21 και 39 ετών.

Το υγιές κοριτσάκι γεννήθηκε με καισαρική τομή και σύμφωνα με την κλινική, δύο ακόμα γυναίκες περιμένουν εμφύτευση ωαρίου και πολλές ακόμα μεταμόσχευση μήτρας.

Μωρό - ΗΠΑ - μεταμοσχευμένη μήτρα

Δύο ακόμα δέχθηκαν επιτυχώς το μόσχευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ