Υγεία - Περιβάλλον

14 Ιουλίου 2019 16:29

Μεταμοσχευμένη καρδιά 10χρονης χτύπησε έξι μέρες αφού σταμάτησε η δική της (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ούτε οι ίδιοι οι γιατροί δεν πίστευαν στην επιτυχία της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε η μικρή ασθενής τους.

Μεταμοσχευμένη καρδιά 10χρονης χτύπησε έξι μέρες αφού σταμάτησε η δική της (βίντεο)
-

Ένα κοριτσάκι 10 ετών με πολλαπλά προβλήματα στην καρδιά της, ξύπνησε μετά από έξι μέρες, κατά τις οποίες η καρδιά της είχε σταματήσει. Το παιδί είχε λάβει μόσχευμα καρδιάς, καθώς και ειδικό εξοπλισμό.

Το κορίτσι έκανε τη μεταμόσχευση στις 3 Ιουνίου, ενώ η δική της καρδιά είχε σταματήσει να λειτουργεί.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο της Σαγκάης, όπου έγινε η επέμβαση, το κοριτσάκι παρουσίασε στηθάγχη, έλλειψη αναπνοής, εμετό και χαμηλή θερμοκρασία στις 27 Μαΐου και μετά από εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι είχε πάθει φλεγμονή στην καρδιά.

Η 10χρονη υποβλήθηκε σε περαιτέρω εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι πάσχει από οξεία καρδίτιδα, νόσο με πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Η κατάσταση της υγείας του παιδιού επιδεινώθηκε ραγδαία και οι γιατροί χρησιμοποίησαν άλλες μεθόδους για να την κρατήσουν στη ζωή.

Αφού παρουσιάστηκε προσωρινή βελτίωση της κατάστασής της, η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά. Μετά από εξετάσεις, διαπιστώθηκε πως η καρδιά της δεν είχε ποτέ αναρρώσει και τα άκρα της άρχισαν να μελανιάζουν, σημάδι ότι «φεύγει» από τη ζωή.

Τότε φάνηκε ότι η μεταμόσχευση ήταν ο μόνος τρόπος για να σωθεί το κορίτσι, όμως ήταν δύσκολο να βρεθεί μόσχευμα για το παιδί, αφού έπρεπε να ταιριάξει όχι μόνο η ομάδα αίματος με τον δότη, αλλά και το μέγεθος της καρδιάς.

Το μόσχευμα βρέθηκε στις 2 Ιουνίου, πέντε μέρες αφού είχε σταματήσει η καρδιά της να χτυπά και οι γιατροί έδωσαν μάχη μα το χρόνο, για να της κάνουν τη μεταμόσχευση μέσα σε έξι με οκτώ ώρες αφού έλαβαν το μόσχευμα.

Προς έκπληξη όλων, η επέμβαση ήταν επιτυχής και η καρδιά χτύπησε έξι μέρες αφού είχε σταματήσει να χτυπά η καρδιά της 10χρονης.

Μετά την επέμβαση το κορίτσι μεταφέρθηκε σε μονάδα αυξημένης θεραπείας και στη συνέχεια θα λάβει ιατρική αγωγή για την προφύλαξή της από μολύνσεις, ενώ θα είναι υπό ιατρική παρακολούθηση, για να προληφθεί η απόρριψη του μοσχεύματος.

Εξιτήριο αναμένεται να λάβει σε κάποιες εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ