Υγεία - Περιβάλλον

12 Σεπτεμβρίου 2019 14:28 Τελευταία ενημέρωση : 12 Σεπτεμβρίου 2019 22:40

Κικίλιας: Προτεραιότητά μας οι ευπαθείς ομάδες ασθενών

Διάβασέ μου το...

Την εικόνα του ΕΣΥ παρουσίασε η ηγεσία του Υπ. Υγείας. Τι γίνεται με τις προσλήψεις και το ΕΚΑΒ. Έντονη η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. τι δηλώνει ο Γ. Πατούλης.

Κικίλιας: Προτεραιότητά μας οι ευπαθείς ομάδες ασθενών
-

Τη δέσμευσή του ότι το σύστημα Υγείας θα υποστηριχθεί, παρότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι ιδιαίτερα δύσκολη, έκανε ξεκάθαρη ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας σήμερα τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα νοσοκομεία αβοήθητα. Το σύστημα υγείας ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τους πολίτες. Οι ευπαθείς ομάδες είναι η πρώτη προτεραιότητα μας», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, όπως τόνισε, κατανοεί την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Τα μεγάλα λόγια πρέπει να λείπουν από το υπουργείο αυτό» τόνισε ο υπουργός Υγείας, παραθέτοντας στοιχεία με την κατάσταση που παρέλαβε στο υπουργείο Υγείας και έπειτα από έρευνα δύο μηνών.

Σύμφωνα με το όσα είπε ο κ.Κικίλιας, 4 στα 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ δηλώνουν από μόνα τους ότι δεν έχουν ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών. Όσον αφορά τα τμήματα επειγόντων περιστατικών ανέφερε ότι 1 στα 2 νοσοκομεία λειτουργεί χωρίς σύστημα διαλογής των περιστατικών και 3 στα 4 δηλώνουν ότι δεν έχουν καταγραφή του χρόνου αναμονής.

Επίσης, όπως εξήγησε, 4 στα 10 νοσοκομεία δεν έχουν έκθεση επιτροπής λοιμώξεων και 1 στα 2 δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τα προσωπικά δεδομένα να υπάρχουν Φάκελοι ασθενών πεταμένοι στα υπόγεια των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επισήμανε.

Βασίλης Κικίλιας - Υπουργείο Υγείας - Συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 8 στα 10 νοσοκομεία δηλώνουν ανεπάρκεια στελέχωσης κλινικών παθολογικού τομέα και 9 στα 10 νοσοκομεία ανεπάρκεια στελέχωσης χειρουργικού, διαγνωστικού εργαστηριακού τομέα. Αίσθηση προκαλεί ότι 1 στα 2 νοσοκομεία υποστηρίζει ότι έχει βιοϊατρικό εξοπλισμό εκτός λειτουργία.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο Β. Κικίλιας είπε ότι από το 2015 έως το 2019 αποχώρησαν 8.577 και προσλήφθηκαν 7205. Δηλαδή, όπως εξήγησε, 1372 θέσεις στο ΕΣΥ δεν αναπληρώθηκαν. Ακόμη, πρόσθεσε ότι από τις 1618 θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2018 ολοκληρώθηκαν οι 354, ποσοστό μόλις 22% . Σημαντικές ήταν και οι αναφορές που έγιναν για την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων. «Υποστελέχωση λογιστηρίων, ανύπαρκτοι ισολογισμοί και μηδενικός έλεγχος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας. Από τα 118 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό το 2018, εκ των οποίων 10 ούτε το 2017. Για τις προμήθειες είπε ότι τα τελευταία 2 χρόνια προκηρύχθηκαν μόνο 2 διαγωνισμοί, χωρίς καμία εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας είπε, αναφερόμενος σε αυτά που παρέλαβε, ότι «ζήτημά μας δεν είναι η αντιπαράθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση του ασθενούς. Ο Α. Ξανθός έκανε λόγο για 250 εκατ. δαπάνη για τους ανασφάλιστους, όμως δεν υπάρχει κωδικός γι' αυτό το κονδύλι».

Ο υπουργός Υγείας διαπίστωσε, όπως σημείωσε ο ίδιος, απουσία μόνιμων μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως είπε 793 εκατ. έχει δώσει ο ιδιωτικός τομές για φάρμακα στα νοσοκομεία και έχουν αποζημιωθεί 455 εκατ. Επίσης, διερευνώνται 100 με 150 εκατ. ευρώ επιπρόσθετες οικονομικές εκκρεμότητες των νοσοκομείων. Σοβαρά προβλήματα διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με τον υπουργό, από την έρευνα και στο ΕΚΑΒ. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, κάθε μέρα λείπουν 70 ασθενοφόρα από όλη τη χώρα και -όπως διαπίστωσε τον Αύγουστο- ενώ θα έπρεπε να βγαίνουν 110 ασθενοφόρα στη βραδινή βάρδια στην Αττική, έβγαιναν μόλις 36.

Τέλος, αναφορές έγιναν και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία, όπως σημείωσε ο υπουργός, αναπτύχθηκε μη ισορροπημένα, τονίζοντας όμως ότι πολλά δαιδαλώδη προβλήματα είναι άλυτα για πολλά χρόνια. Τέλος, επισήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ο στόχος ήταν για 239 ΤΟΜΥ και λειτούργησαν μόνο 127, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόλις 370.000 πολίτες, ενώ θα μπορούσαν 702.000.

Βασίλης Κικίλιας - Υπουργείο Υγείας - Συνέντευξη Τύπου


Ξανθός: απύθμενο το θράσος της Κυβέρνησης της ΝΔ

Σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθος, αναφέρει σε δήλωση του «δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και στην πρώτη συνέντευξη τύπου ο νέος Υπουργός Υγείας το μόνο που είχε να παρουσιάσει είναι μία έκθεση δυσκολιών, προβλημάτων και διαχρονικών ελλείψεων και ανεπαρκειών του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη και εφαρμόσιμη πολιτική, καμία ιδέα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα όντως σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Οι «σαν έτοιμοι από καιρό» εμφανίζονται τελείως απροετοίμαστοι και χωρίς συγκεκριμένη δυνατότητα να επιλύσουν τα προβλήματα του συστήματος υγείας και των πολιτών».

«Είναι ψέμα ότι η δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ είναι σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με το 2015. Αυτό το ξέρει όλος ο κόσμος, το ξέρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί με πολύ αισθητό τρόπο τα τελευταία χρόνια και οι πολίτες που προσφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία και, παρά την ταλαιπωρία που υπάρχει πολλές φορές, στο τέλος έχουν μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη. Θεωρώ ότι την κανονικότητα στο δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να την δρομολογήσει και να την επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτή η οποία κάλυψε ουσιαστικά στην πράξη την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας, είναι αυτή που ενίσχυσε με επιπλέον πόρους, και ανθρώπινους και υλικούς, το δημόσιο σύστημα υγείας, βελτίωσε και αναβάθμισε τον εξοπλισμό και τις υποδομές των περισσότερων νοσοκομείων και με ένα συνδυασμό προσλήψεων μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχει καταφέρει από το 2016 και μετά να έχουμε ένα θετικό ισοζύγιο προσλήψεων προς αποχωρήσεις. Υπήρξε λοιπόν επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και παρά τα μέτρα λιτότητας. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση και η μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις δημόσιες δομές», συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, ο Ανδρέας Ξανθός σημειώνει «πραγματικά λοιπόν θεωρώ ότι είναι απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει σε εγκατάλειψη και πλήρη αποδιοργάνωση και το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να μας εγκαλεί για καμένη γη. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, είναι αξιόπιστο, είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, είναι νοικοκυρεμένο, βεβαίως έχει προβλήματα ακόμα πάρα πολλά και ανεπάρκειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να κάνει ο νέος Υπουργός είναι να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή πολιτική και την προσπάθεια αποδόμησης του έργου του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγείας και να ασχοληθεί με σοβαρότητα, αθόρυβα και συστηματικά, με τα ουσιαστικά προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης και των πολιτών».

Γιατρός - Στηθοσκόπιο

Πατούλης: Αποδεικνύεται η αποτυχημένη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε ανακοίνωσή του, «εκφράζει την έντονη ανησυχία του, για την τραγική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η λειτουργία των Μονάδων Υγείας, -με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν -, δημιουργεί επισφαλείς συνθήκες,για τους ασθενείς ενώ δεν συνάδει με τα δεδομένα ενός σύγχρονου συστήματος υγείας».

Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, αναφέρει «Η εικόνα κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αποδεικνύει την αποτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, ερήμην του ιατρικού κόσμου και εις βάρος του ασθενή. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλείται να ανταποκριθεί σε μεγάλες προκλήσεις, για να διασφαλίσει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, για όλους τους πολίτες στο τελευταίο άκρο της χώρας. Τα  πρώτα δείγματα γραφής της μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι μέσα από τη συνεργασία με τους Φορείς θα γίνει μια επανεκκίνηση του συστήματος υγείας, με όρους που συνάδουν με ένα σύγχρονο κράτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ